La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Preoții dorohoieni au cinstit memoria făuritorilor Unirii Principatelor
Sâmbătă, 20 ianuarie, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Dorohoi au fost pomeniți făuritorii Unirii Principatelor Române în cadrul unei slujbe de Te Deum. Evenimentul s-a încadrat în programul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea a 165 de ani de la Unirea consfințită în data de 24 ianuarie 1859, activitate comemorativă organizată de către Primăria Municipiului Dorohoi, Asociația „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” și Protopopiatul Dorohoi. După slujba de Te Deum oficiată de către un sobor de preoți, sub protia pr. Petru Georgel Chichioacă, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din municipiul Dorohoi, a fost citit referatul „Unirea românilor într-un singur stat, singura ancoră a mântuirii”, întocmit de către pr. Cosmin Pristavu.
Corul „Haris“ al Seminarului Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi, sub conducerea prof. Serafim Răzvan, a întregit momentul prin interpretarea unui mănunchi de cântece patriotice.
Părintele protopop Ionuț Ștefan Apetrei a mulțumit celor prezenți, subliniind că „actul Unirii a fost unul de mare înțelepciune și curaj al românilor din cele două regiuni, această sărbătoare fiind astfel o zi de mulțumire adusă lui Dumnezeu și o zi de recunoștință pentru toți cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române, precum și o ocazie de evidențiere a importanței unității, libertății și demnității naționale”.