De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Preoţii gorjeni, iniţiaţi în proiectul „Alege şcoala“
75 de preoţi din judeţul Gorj au participat la prima sesiune de informare din cadrul proiectului naţional, implementat la nivelul Patriarhiei Române, "Alege şcoala". Întâlnirea a fost găzduită de Arhondaricul "Tismana" al Arhiepiscopiei Craiovei.
Sesiunea a fost deschisă de pr. conf. univ. dr. Miron Erdei, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Oradea şi formator în cadrul proiectului, care a trecut în revistă toate etapele ce vor fi urmărite pe parcursul implementării. "Scoală, mai înainte să existe şcoală" De asemenea, părintele formator le-a adus la cunoştinţă clericilor prezenţi că "Alege şcoala" se doreşte a fi o prelungire a proiectului catehetic "Hristos împărtăşit copiilor". Referitor la scopul viitorului program, a mai spus: "Situaţia copiilor care sunt în prag de abandon şcolar este una dureroasă. Biserica nu a rămas indiferentă la această problemă şi iată că, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh, mai mulţi copii din parohiile dumneavoastră care nu au posibilităţi financiare vor putea fi ajutaţi în mod concret şi practic pentru a continua pe linia învăţării de carte, pentru a asigura un viitor trainic Bisericii noastre. Suntem chemaţi să luăm atitudine vizavi de aceste situaţii, să aducem înapoi ceea ce a aparţinut dintotdeauna Bisericii, învăţătura de carte, care de aici a plecat. Avem datoria de a vă informa în legătură cu aceste activităţi, pentru ca şi dumneavoastră să acţionaţi în parohiile de unde veniţi pentru a descoperi acele cazuri care au cu adevărat nevoie de ajutorul nostru. În demersul nostru avem binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh şi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Este o bucurie pentru noi că, iată, Biserica se sesizează atunci când este nevoie să ajute pe cei în suferinţă. Marele istoric Nicolae Iorga afirma despre aplecarea permanentă pe care o are Biserica pentru educaţie, el spunea că la noi, în sfintele lăcaşuri a existat şcoală mai înainte să existe şcoală". În desfăşurarea proiectului vor fi implicaţi 2.000 de formatori care vor multiplica informaţia logistică pe parcursul a 300 de întâlniri. De asemenea, se vor selecta 18.000 de copii din cadrul parohiilor implicate, 6.000 dintre aceştia urmând că beneficieze de tabere, premii şi suport financiar pentru continuarea scolii. Finanţatorul acestei activităţi şi totodată partener în proiect este Organizaţia Nonguvernamentală "World Vision Romania". După expunerea părintelui profesor Miron Erdei, Alexandru Bija, reprezentant zonal al "World Vision România" şi coordonator în cadrul proiectului, a explicat părinţilor prezenţi modalitatea de completare a formularelor de înscriere. La final, clericii gorjeni au beneficiat de o masă oferită de "World Vision".