La sediul Protopopiatului Mediaş a avut loc marţi, 19 noiembrie, şedinţa lunară administrativă cu preoţii de la parohiile din cadrul protoieriei amintite. Alături de protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban, în prezidiul întâlnirii s-au mai aflat consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, şi reprezentanţi ai instituţiilor de ocrotire socială din cadrul judeţului Sibiu şi din municipiul Mediaş.
Prezenţa reprezentanţilor acestor instituţii de asistenţă socială din judeţul Sibiu la şedinţa preoţească din Mediaş a fost posibilă prin implicarea directă a Departamentului Social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, condus de pr. Nicolae Rusu.
Invitaţii au prezentat preoţilor din Protopopiatul Mediaş modalităţile prin care pot obţine acreditări pentru furnizarea de servicii sociale în parohii, dar şi susţinere financiară din partea Statului Român, astfel încât Biserica să poată colabora în mod cât mai fructuos cu centrele sociale din judeţul Sibiu.
Cheia reuşitei în asistenţa socială constă într-o muncă de echipă, într-o colaborare între Biserică şi instituţiile Statului, asociaţii, fundaţii şi alţi actori sociali, conform celor precizate de inspector Valeria Guliman, din cadrul Agenţiei Judeţeane pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sibiu.
„De asemenea, cred că acest tip de întâlniri ar trebui continuate şi ar trebui diseminată informaţia privind legislaţia din domeniu privind modul de furnizare a serviciilor sociale, precum şi de invitare a unor oameni resursă, respectiv preoţi din alte judeţe, care deja au dezvoltat şi administrează servicii sociale, şi pentru a vorbi despre greutăţile întâmpinate, dar şi despre rezultatele şi satisfacţia obţinută“, a mai menţionat Valeria Guliman.
Noi proiecte sociale în parohii
Prin consilierea oferită de instituţiile abilitate şi de reprezentanţii Departamentului Social al Arhiepiscopiei Sibiului, preoţii din toate protopopiatele au posibilitatea să implementeze noi proiecte sociale în parohii. Exemplul altor parohii şi informaţiile furnizate de instituţiile amintite sunt de real sprijin pentru preoţii ce doresc să ajute comunitatea prin astfel de proiecte.
„I-am îndrumat pe preoţi să deschidă anumite centre de zi, de tip after-school, pentru copii, centre de zi pentru vârstnici, case de tip rezidenţial, toate acestea având la bază un singur lucru important, şi anume acreditarea. Nu se pot furniza anumite servicii sociale, nu se poate beneficia de anumite subvenţii de la Stat, sau de alte ajutoare financiare de la consiliile locale, de la consiliile judeţene, fără această acreditare. Suntem bucuroşi că preoţii au fost receptivi la toate aceste informaţii şi suntem convinşi că i-am convins şi pe dânşii să deruleze aceste proiecte sociale în parohiile unde se află“, a spus consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Nicolae Rusu.
Întâlniri similare vor avea loc şi în perioada următoare, în toate protopopiatele din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pentru ca activităţile sociale desfăşurate în parohii să fie extinse.
La şedinţa de la Mediaş au mai fost prezentate şi ultimele hotărâri luate în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.