În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Preotul Nicolae Bordașiu, pomenit la centenarul nașterii
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a poposit miercuri, 22 mai, în mijlocul credincioșilor de la Parohia „Sfântul Silvestru” din Protopopiatul Sector 2 Capitală. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru părintele Nicolae Bordașiu, slujitor timp de peste trei decenii al sfântului lăcaș, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa.
La o zi după sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, miercuri, 22 mai 2024, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea părintelui Nicolae Bordașiu, cunoscut slujitor al Sfântului Altar, membru al Grupului „Rugul aprins”, pentru care a suferit și detenția în temnițele comuniste. La acest ceas jubiliar, soția sa, prezbitera Rodica-Gabriela Bordașiu, precum și alți membri ai familiei sale, dar și credincioși care au primit de la el sfat duhovnicesc sau doar l-au cunoscut, s-au unit în rugăciune la Sfânta Liturghie și la slujba Parastasului, oficiate de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan în Biserica „Sfântul Silvestru” din Capitală, unde părintele a slujit timp de 37 de ani.
La finalul Sfintei Liturghii, în cadrul căreia au fost rostite cereri de pomenire pentru părintele Nicolae Bordașiu, ierarhul a rostit un cuvânt de evocare, în care a vorbit despre activitatea preotului pomenit și legăturile cu credincioșii din eparhia românească din Ungaria.
„Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, am adus bucurie duhovnicească și credincioșilor acestei biserici istorice în care a slujit atâția ani și părintele Nicolae Bordașiu, cunoscut inimilor românilor din Ungaria. El a fost cunoscut și apreciat de românii din țara vecină pentru că, în urmă cu mai bine de 200 de ani, când s-a întemeiat una dintre cele mai importante parohii ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, de la Micherechi, oameni harnici l-au adus de dincolo de granițe pe un înaintaș al părintelui, preotul Ioan Bordaș, pe care românii de acolo și l-au amintit, prețuindu-l pe urmașul său, care era cunoscut pentru câte a îndurat în timpul regimului trecut și care s-a înălțat deasupra tuturor valurilor și provocărilor, rămânând cu sufletul deschis și cu o inimă senină și împărtășind cuvântul lui Dumnezeu până în cea din urmă clipă a vieții. Una dintre dorințele sale cele mai importante a fost construirea unei troițe din marmură, pe care a numit-o «Monumentul strămoșilor» și care a fost amplasată în parcul din fața bisericii românești din Micherechi, pe care sunt trecuți înaintașii sfinției sale, care au avut un rol important în viața acestei comunități. Ulterior, și-a dorit ca și în localitatea natală, la Săbolciu, să ridice o troiță asemănătoare, dar și un mic paraclis în fața bisericii unde a fost botezat. De aceea, astăzi, când s-ar fi împlinit 100 de ani de la nașterea sa, am venit din Ungaria și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la rugăciunea doamnei preotese, ne-am rugat pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire părinte Nicolae Bordașiu”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare a fost săvârșită slujba Parastasului, la finalul căreia prezbitera Rodica-Gabriela Bordașiu a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Siluan pentru oficierea slujbei de pomenire și pentru cuvintele emoționante, dăruindu-i un buchet de flori.
Părintele Nicolae Bordașiu a trecut la cele veșnice la 9 noiembrie 2018, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Cernica din județul Ilfov.
Citește și: Părintele Nicolae Bordașiu - 100 de ani de la naștere