În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Preotul profesor Viorel Ioniță, omagiat la Erlangen
În ziua de 21 aprilie 2017, pr. dr. Viorel Ioniță, fost profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București și fost secretar general interimar al Conferinței Bisericilor Europene, a fost omagiat de Biserica Evanghelică din Germania pentru întreaga sa activitate depusă în slujba dialogului și cooperării între Bisericile creștine de pe continentul european.
Ceremonia s-a desfășurat în orașul universitar Erlangen, fiind organizată de Institutul pentru Istoria și Teologia Răsăritului Creștin al Departamentului de Teologie din Facultatea de Filosofie a Universității Erlangen-Nürnberg și de Biserica Evanghelică din Germania, în cadrul Simpozionului `Ermineutică și Ermineuți. 100 de ani de la nașterea lui Fairy von Lilienfeld”.
Cuvântul de cinstire și apreciere pentru părintele profesor Viorel Ioniță a fost susținut de prof. dr. Martin Ilert, care a dat citire mai întâi unei scrisori oficiale din partea Bisericii Evanghelice din Germania. În această scrisoare este apreciată activitatea didactică de profesor universitar a celui omagiat, dar și cea desfășurată pentru Conferința Bisericilor Europene și în cadrul dialogului teologic bilateral dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania. Au fost evidențiate, între altele, expertiza teologică excepțională a părintelui profesor și spiritul deschis al acestuia pentru dialogul cu alte culturi teologice, dar și rolul însemnat jucat pentru pregătirea documentelor Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din insula Creta din anul 2016. Prof. dr. Martin Ilert a evidențiat în laudatio modul excepțional în care părintele profesor reușește să mijlocească noțiunile și termenii teologiei ortodoxe în dialogul cu alți creștini, dar și în mai multe limbi străine, arătând o cunoaștere excelentă a acestora. Oratorul a evidențiat faptul că părintele profesor Viorel Ioniță nu a făcut niciodată rabat cu nimic de la tradiția ortodoxă, pe care o reprezintă cu curaj și demnitate pretutindeni în lume.
La ceremonie au participat IPS Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, reprezentați ai altor Biserici Ortodoxe surori și profesori universitari specialiști în dialogul cu Ortodoxia din multe universități germane. Au fost prezenți, de asemenea, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, precum și pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu și subsemnatul, reprezentând Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București, ucenici direcți ai părintelui Viorel Ioniță.
În finalul ceremoniei de cinstire, părintele profesor Viorel Ioniță a prezentat o prelegere în care a realizat o evaluare teologică a dialogului dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania, arătând acordurile teologice obținute, dar și aspectele teologice rămase deschise pentru următoarele runde de dialog.
Menționăm faptul că părintelui profesor Viorel Ioniță i s-au decernat nenumărate premii și distincții de-a lungul ultimilor ani pentru activitatea sa teologică. În data de 3 iunie 2006, Institutul Ecumenic de la Mănăstirea Niederaltaich (Germania) i-a decernat renumitul Premiu „Abt-Emmanuel-Heufelder”. În anul 2007, părintele profesor Viorel Ioniță a primit din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului „Crucea Patriarhală”, ca o apreciere a implicării sale în pregătirea și desfășurarea celei de-a treia Adunări Ecumenice Europene de la Sibiu. În data de 25 februarie 2011, pr. prof. dr. Viorel Ioniță a fost distins cu titlul de doctor honoris causa de Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna“. Cu ocazia aceleiași ceremonii, a fost distins de către IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, cu „Crucea Șaguniană”. Tot în primăvara anului 2011, a primit din partea Universității din București titlul de profesor emeritus. În data de 30 ianuarie 2013, i-a fost conferit Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, în data de 2 octombrie 2016, Patriarhul României i-a oferit părintelui profesor Viorel Ioniță „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, pentru întreaga activitate teologică și misionară, dar și pentru reprezentarea deosebită a Bisericii Ortodoxe Române în plan internațional.
În ultimii ani, părintele profesor a fost implicat foarte mult în dialogul panortodox, fiind membru al delegației Bisericii Ortodoxe Române (începând din vara anului 2009 și până în prezent) la toate întrunirile de pregătire a Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a avut loc în iunie 2016 la Academia Teologică din Creta. Pentru contribuția adusă la redactarea documentelor pregătitoare, la Sfântul și Marele Sinod Ortodox din Creta a fost delegat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în calitate de consultant al delegației oficiale a Bisericii noastre. După revenirea din Creta, părintele profesor a mediatizat documentele, deciziile, dar și atmosfera deosebită în care s-au desfășurat lucrările sinodului. Astăzi, părintele profesor Viorel Ioniță trăiește la Geneva împreună cu familia. Cu toate acestea, a rămas foarte legat de România și de locurile natale.