În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Prevenție pentru sănătate la Dârvari, Prahova
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat luni, 13 mai 2019, ediția cu numărul 57 din cadrul campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate” la școala gimnazială din satul Dârvari, județul Prahova. Elevilor participanți la eveniment le-au fost prezentate noțiuni de nutriție și igienă personală, postură corectă, periajul corect al danturii, precum și tehnici de recunoaștere și gestionare a comportamentului de „bullying”. Elevii au învățat despre gestionarea emoțiilor și cum să reacționeze în fața unei urgențe medicale.
În cadrul campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate”, copiilor din satul prahovean Dârvari le-au fost prezentate teme cu impact pentru sănătatea lor. De asemenea, în vederea responsabilizării și conștientizării importanței cunoașterii noțiunilor de prim-ajutor, elevilor din ciclul gimnazial le-au fost prezentate și exemplificate acest tip de informații de voluntarii calificați.
Importanța campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate” a fost evidențiată de Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, care a subliniat necesitatea oferirii copiilor a unei baze solide pentru un viitor sănătos. „Campania «Prevenție și educație pentru sănătate» este o extensie a campaniei «Sănătate pentru sate» și se desfășoară în baza protocolului de colaborare dintre Ministerul Sănătății și Patriarhia Română. Este clar că în domeniul sănătății este mai recomandat a preveni decât a trata. Totuși, se face prea puțin în acest sens la noi în țară. Este vorba de educație, iar deprinderile se formează de la vârste mici. Ce facem noi este să oferim copiilor o bază solidă pentru un viitor sănătos. Astfel, pe unde mergem, elevii primesc din partea echipei noastre medicale sfaturi esențiale pentru o viață sănătoasă. Până în momentul de față avem peste 13.000 de beneficiari din 13 județe ale țării și din București. Următoarea acțiune o vom desfășura în Republica Moldova. În momentul de față facem toate pregătirile necesare pentru această deplasare”, ne-a spus Dănuț Prună.
Directorul școlii gimnaziale din Dârvari, profesor Ancuța Bumbanac, a subliniat importanța acestor acțiuni și a prezenței specialiștilor în mijlocul elevilor. „Ne bucurăm că am putut aduce în școala noastră această echipă de oameni minunați care au putut să le arate copiilor noțiuni de igienă pe care nu le cunoșteau. Atunci când vorbim de acest termen ne referim în primul rând la o igienă corporală, la o igienă dentară, la igiena minții și a hranei”, a spus Ancuța Bumbanac.
Părintele Daniel Cimpoieru, de la Parohia Dârvari, a mulțumit voluntarilor și a evidențiat importanța acestei campanii care s-a desfășurat în satul prahovean în contextul Anului omagial al satului românesc. „Este o zi deosebit de importantă pentru școala noastră, unde învață aproximativ 190 de copii din patru sate. Este foarte importantă căldura cu care voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au venit în mijlocul nostru pentru a spune lucruri interesante despre sănătate și despre cum să ne comportăm în societate. Le mulțumim voluntarilor pentru faptul că au fost astăzi în mijlocul nostru și îi mulțumim și doamnei directoare, cu care avem o colaborare frumoasă și benefică pentru comunitate. Anul acesta este Anul omagial al satului românesc și, de aceea, am considerat că este de maximă importanță venirea voluntarilor în mijlocul copiilor”, a spus pr. Daniel Cimpoieru.