Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Prezență arhierească la Biserica „Sfântul Mina” din Bârlad
În după-amiaza zilei de marți, 9 februarie 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba Vecerniei Mari și a Litiei în cinstea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, în Biserica „Sfântul Mina” din municipiul Bârlad, cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram al sfântului lăcaș, informează Biroul de presă al eparhiei.
Soborul slujitorilor a fost alcătuit din părinții consilieri de la Centrul eparhial Huși și din preoți din municipiul Bârlad.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a vorbit despre dragostea deosebită pe care Sfântul Haralambie a avut-o față de Hristos: „Celor care îl chinuiau și îi puneau la încercare credința în Hristos le-a răspuns în felul următor: «Voi îmi chinuiți trupul acesta bătrân, însă Dumnezeu îmi va dărui, prin jertfa aceasta, tinerețea veșniciei». Cât de frumos a răspuns! Cât curaj a avut acest mucenic, gârbovit de bătrâneți, în fața celor care își propuneau să îi smulgă din suflet credința și dragostea pentru Hristos! Nu au putut să facă lucrul acesta”.
Preasfinția Sa a afirmat că starea de jertfă ni-l face prezent pe Dumnezeu și că orice faptă bună pe care o săvârșim față de semeni ne întinerește sufletește: „Să luăm aminte la viața Sfântului Haralambie! Ce credință avea în suflet, încât a putut să spună că «prin jertfă primește tinerețea veșniciei»! Orice jertfă făcută pentru semenul nostru trebuie făcută în numele lui Hristos. Faptele bune pe care le săvârșim cu gândul că cel pentru care le facem poartă chipul lui Hristos au valoare veșnică și ne întineresc. Omul rău este un om care îmbătrânește. Este foarte urât la suflet. Omul bun, chiar dacă trupul se fragilizează, făcând fapte bune, întinerește.
Orice faptă bună pe care o săvârșim ne face părtași gustului veșniciei. Aceasta învățăm din atitudinea Sfântului Haralambie, când și-a dat viața pentru Hristos.
Să facem cât mai multe fapte bune! În una din stihirile de la slujba Litiei, imnograful a cerut de la Dumnezeu ceva care găsim foarte rar în slujbe. De obicei, finalul stihirilor este: «Să cerem de la Dumnezeu mântuire și mare milă». În aceste stihiri, alcătuitorul îi spune Sfântului Haralambie: «Să ceară pentru noi bunătate și mare milă». Numele «Haralambie» provine din limba greacă. Înseamnă «lumină», «lămpaș», «cel care poartă bucuria ca o strălucire» în urma jertfirii vieții sale lui Hristos”.