În Duminica Sfinților Români, 22 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Petnic din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin. Ierarhul a sfințit icoanele din interiorul bisericii, dar și câteva din exterior, realizate recent și care întregesc veșmântul picturii sfântului lăcaș ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și de Sfântul Vasile cel Mare.
Prezență arhierească la praznice împărătești în județul Buzău
În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, 8 iunie 2025, Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău a fost plină de credincioși veniți din întreaga urbe pentru a participa cu evlavie la Sfânta Liturghie și la Vecernia plecării genunchilor săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În ziua praznicului Sfintei Treimi, chiriarhul locului a poposit și a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea buzoiană Podul Bulgarului, care și-a sărbătorit hramul.
La Catedrala Arhiepiscopală din Buzău s-au rugat duminică, împreună cu ierarhul lor, numeroși clerici, preoți și diaconi, ostenitori ai Administrației eparhiale și slujitori ai lăcașului de închinare. În cuvântul de învățătură rostit la momentul rânduit, Părintele Arhiepiscop Ciprian a subliniat importanța praznicului Cincizecimii sau Rusaliilor, care amintește de momentul Pogorârii Duhului Sfânt, în chip de limbi ca de foc, peste Sfinții Apostoli, atunci când în urma predicii Sfântului Apostol Petru trei mii de suflete au primit botezul în numele Domnului Hristos. Înaltpreasfinția Sa a precizat că acest eveniment reprezintă, de fapt, ziua de naștere a Bisericii în înțelesul ei de comunitate a tuturor celor care mărturisesc aceeași credință în Preasfânta Treime. Potrivit ierarhului, sărbătoarea Rusaliilor devine un prilej de reînnoire a conștiinței apartenenței noastre la trupul tainic al lui Hristos și de întărire a comuniunii eclesiale printr-o prezență activă și constantă în viața Bisericii. După Sfânta Liturghie, soborul clericilor, în frunte cu Părintele Arhiepiscop Ciprian, a oficiat Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost citite șapte rugăciuni de invocare a Preasfintei Treimi, iar frunzele de nuc au fost binecuvântate și împărțite credincioșilor. Cântările liturgice au fost interpretate de Corala „Pr. Antofie Radu” a Catedralei Arhiepiscopale și de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.
Luni, 9 iunie, chiriarhul, înconjurat de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a Mănăstirii Podul Bulgarului din apropierea orașului Râmnicu Sărat, hirotonindu-l în treapta de diacon pe tânărul teolog Mădălin-Georgian Neagu, membru al Corului psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” al eparhiei. În predica rostită, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat că temelia credinței noastre creștine o constituie dogma Sfintei Treimi, taina de necuprins a lui Dumnezeu Cel Unul în ființă și întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Ierarhul a subliniat că „această învățătură fundamentală nu este rodul gândirii omenești, ci izvorăște din revelația divină, modul prin care Dumnezeu S-a descoperit treptat oamenilor de-a lungul istoriei mântuirii”. Totodată, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să cultive unitatea și iubirea frățească, urmând modelul comuniunii desăvârșite din sânul Preasfintei Treimi. Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu oficierea unei slujbe de pomenire pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monastic buzoian trecuți la cele veșnice.
Cu acest prilej, maica stareță, stavrofora Ecaterina Taman, i-a mulțumit Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei pentru binecuvântarea revărsată asupra obștii Mănăstirii Podul Bulgarului și a pelerinilor, dăruindu-i o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos „Pantocrator”, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial.