De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Prima acțiune destinată hipoacuzicilor din Slobozia
La Parohia „Sfântul Evanghelist Matei”-Capelă Bazar din Slobozia a avut loc în perioada 29-30 iunie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, un program liturgic destinat persoanelor cu deficiențe de auz din județul Ialomița.
La aceste evenimente a participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, o delegație misionar-pastorală condusă de părintele conf. dr. Constantin Onu, care a tradus în limbajul mimico-gestual slujbele oficiate.
Programul a început sâmbătă, 29 iunie 2019, cu o cateheză susținută de pr. conf. dr. Constantin Onu, urmată de Sfânta Taină a Spovedaniei pentru persoanele cu deficiențe de auz.
A doua zi, a fost oficiată slujba Acatistului Mântuitorului Iisus Hristos, iar în continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți, tradusă de pr. Constantin Onu în limbajul mimico-gestual liturgic românesc. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, pr. protopop Ionuţ Butu a vorbit despre misiunea Sfinților Apostoli de a propovădui Evanghelia la toate neamurile și despre jertfa depusă în această misiune. În continuare, pr. conf. dr. Constantin Onu a mulțumit Preasfințitului Părinte Vincențiu, Epsicopul Sloboziei și Călărașilor, și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, pentru că au binecuvântat organizarea acestui eveniment inedit în Slobozia. Aceasta a fost prima acțiune destinată persoanelor cu deficiențe de auz organizată în Episcopia Sloboziei și Călărașilor.
Referitor la acest eveniment, Elisabeta Paraschiv, vicepreședinta Asociației Surzilor din România, a evidențiat bucuria pe care au avut-o cei prezenți la această Sfântă Liturghie. „Toți membrii ANSR prezenți la această slujbă au fost uimiți. Slujba de astăzi a fost pentru surzi ca un medicament, o emoție sfântă, o încântare și o uimire”, a spus Elisabeta Paraschiv.
Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Centrul Național de Pregătire, Catehizare și Misiune Ortodoxă pentru Deficienții de Auz din România și Diaspora și Asociația Națională a Surzilor din România - filiala Ialomița.