În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Prima bancă de alimente din România, în sectorul 6
Ieri a fost semnat protocolul de cooperare între Primăria Sectorului 6 şi Protoieria Sector 6 Capitală privind înfiinţarea primei bănci de alimente din România, pe un teren pus la dispoziţie de Arhiepiscopia Bucureştilor. Centrul social multifuncţional va fi construit pe terenul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” de pe Calea Giuleşti. Construcţia va fi realizată cu fonduri din bugetul public al Primăriei Sectorului 6, după finalizarea studiului de fezabilitate.
Sedinţa oficială s-a desfăşurat în cadrul Centrului de recreere şi dezvoltare personală „Conacul Golescu” Grant, din proximitatea complexului studenţesc Regie. La şedinţă au participat primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, Gabriela Schmutzer, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, şi părintele Costel Burlacu, protopop al Protoieriei Sector 6. În sală au fost reprezentanţi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi jurnalişti. Proiectul a fost prezentat amănunţit publicului de către doamna Schmutzer, care a subliniat faptul că astfel de bănci de alimente există deja în ţările Europei Occidentale şi au mare succes, fenomenul fiind însoţit de verva voluntarilor, care se implică trup şi suflet în ajutorarea celor mai puţin favorizaţi membri ai societăţilor din care fac parte. Statisticile spun că aproape 30% din români au lipsuri materiale severe şi au nevoie de alimentele de bază. Banca de alimente care urmează să fie construită anul viitor în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de pe Calea Giuleşti 236-238 va completa paleta de servicii de asistenţă socială, furnizate actualmente prin cantinele sociale din sectorul 6. Direcţia preconizează că de serviciile complexului vor beneficia circa 18.000 de persoane din sector: bătrâni, şomeri, persoane cu dizabilităţi şi copii din familii defavorizate. Complexul va cuprinde în cei 2.000 de metri pătraţi spaţii de depozitare, o bucătărie, în care va fi preparată hrana, cu o suprafaţă de 450 de metri pătraţi, şi un spaţiu de servit masa, cu suprafaţa de 500 de metri pătraţi. Pe lângă cantinele existente în sectorul 6, care vor oferi hrană caldă, preparată din alimentele donate de partenerii proiectului, vor fi amenajate şi câteva „fresh-markets”, pieţe cu legume şi fructe, în zonele defavorizate ale sectorului, pe care le vor primi beneficiarii.
Primarul Gabriel Mutu a precizat că doreşte ca lanţurile de magazine alimentare, supermarketurile şi hipermarketurile din sector să devină adevăraţi parteneri ai primăriei, pentru că acestea au profit de pe urma locuitorilor sectorului şi este firesc, ca în orice ţară civilizată, să întoarcă ceva şi comunităţii în mijlocul căreia îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, primarul i-a asigurat pe toţi cei prezenţi că această bancă, „prima bancă la care oamenii nu vor trebui să returneze nimic”, nu va oferi populaţiei alimente expirate şi că mesele calde sau pachetele de weekend vor fi foarte sigure şi gustoase.
Părintele Costel Burlacu le-a spus, cu aceeaşi ocazie, celor prezenţi în sală, că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a aprobat punerea la dispoziţie a terenului pentru construirea complexului, sprijină acest proiect şi speră ca acesta să fie implementat cât mai curând. De asemenea, părintele protoiereu a subliniat, răspunzând unei întrebări din sală, că pachetele de weekend, din experienţa pe care o are deja cantina socială „Barnabas” a Arhiepiscopiei Bucureştilor, vor fi oferite beneficiarilor sau reprezentanţilor legali ai acestora, dacă beneficiarii sunt copii, vineri după-masă, urmând ca luni să fie reluat procesul de mese zilnice calde.