După ce zilele de luni și marți ale săptămânii trecute au fost dedicate conferințelor preoțești din protopopiatele Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, marți, 12 noiembrie 2024, a fost rândul
Prima betonare la fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului
Ieri a fost o zi specială la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, întrucât a avut loc prima turnare a betonului la fundaţia lăcaşului. Timp de 14 ore, două pompe de mare putere au turnat 710 metri cubi de beton în armătura radierului din latura de vest.
După câteva zile în care precipitaţiile au împiedicat realizarea primei betonări la fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului, ieri vremea a fost prielnică. După ce s-a făcut o ultimă verificare a fierului-beton care formează armătura de pe grinzile principale din latura de vest a construcţiei, echipa de ingineri a dat undă verde betonării. Lucrarea a fost realizată cu ajutorul a două pompe de mare capacitate, aşezate pe malul vestic şi pe malul sudic. Timp de 14 ore, 72 de cife au transportat circa 710 metri cubi de beton care a fost turnat în armătura de fier. Inginerul Ion Ion, responsabil cu controlul calităţii de la firma constructoare BogâArt, ne-a spus că o astfel de lucrare este pregătită din timp, pentru că betonarea trebuie să decurgă fără întreruperi pentru ca betonul să aibă o priză foarte bună. "Timp de 14 ore s-a turnat prima parte a radierului Catedralei Mântuirii Neamului de la cota minus 22,10 metri la cota minus 20,10 metri, pe grinzile principale din latura de vest. Primul plot de turnare a avut o capacitate de 710 metri cubi şi echipe specializate în turnarea betonului şi în compactarea lui au lucrat cu două pompe de betonare. În paralel, se mai fac ultimele lucrări auxiliare la hidroizolaţia din plumb orizontală şi verticală", ne-a spus ing. Ion Ion. Deoarece vremea este rece, iar temperaturile scad sub 0 grade, s-au luat măsuri suplimentare pentru protecţia betonului care a fost turnat. Au fost aduse tunuri cu aer cald şi rogojini. "În acest sens am pregătit rogojini pentru a acoperi betonul. În plus, în amestecul agregatului care a fost turnat au fost puşi acceleratori de priză şi de întărire, astfel că am realizat o fundaţie dintr-un beton superior", ne-a explicat inginerul Petre Chiuţă de la Sectorul Monumente şi construcţii bisericeşti al Patriarhiei Române.