De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Prima conferinţă preoţească semestrială din anul acesta, din Arhiepiscopia Iaşilor
Luni, 17 februarie 2014, la parohia „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata din Iaşi a debutat seria conferinţelor semestriale preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor, cu întrunirea preoţilor din Protopopiatul Iaşi 1. Întâlnirea, ce a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a avut ca temă „Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii - pregustare a împărăţiei cerurilor“, anul 2014 fiind proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre ca „An omagial euharistic“.
Prima conferinţă preoţească semestrială de primăvară din Arhiepiscopia Iaşilor din acest an a avut loc în sala de conferinţe a parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ - Galata şi i-a reunit pe preoţii din Protopopiatul Iaşi 1. Întrunirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, ce a fost oficiată de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protoieriei Iaşi 1, precum şi parohul bisericii din Galata, pr. Mircea Stoleriu. La slujba arhierească a fost prezent şi pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.
La finalul Liturghiei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre prefacerea Sfintelor Daruri: „În fiecare Sfântă Liturghie, preotul săvârşeşte aducerea darurilor la sfântul altar, daruri de pâine, vin şi apă curată, în care credincioşii aşază toate bucuriile, toate tainele, toate încercările şi toate dorurile lor. Preotul, primind aceste sfinte daruri în mâinile sale, le aşază în tronul cel mai presus de ceruri, în altarul cel dumnezeiesc al Preasfintei Treimi, arătat în chip văzut prin masa sfântului altar şi prin Sfânta Jertfă, iar Dumnezeu, primind darurile omeneşti, primind viaţa credincioşilor aşezată în aceste daruri, trimite înapoi Trupul şi Sângele Său, adică viaţa Sa dumnezeiască, pe care o dă la schimb cu viaţa noastră pământească. Aceasta este marea jertfă pe care o pregăteşte preotul duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare, şi de aceea, această Sfântă Taină este văzută de Sfântul Simeon, arhiepiscopul Tesalonicului, ca «unirea omului cu Dumnezeu»“.
„Nu poate fi dezlegat de păcate omul care nu făgăduieşte că încearcă să se lepede de păcate“
Întrunirea preoţească a continuat apoi în sala de conferinţe, aflată în subsolul lăcaşului de cult, cu vizionarea unui film tematic şi cu prezentarea unui referat despre Spovedanie şi Împărtăşanie susţinut de pr. Virgil Adrian Morărescu de la parohia Stejari - Protopopiatul Iaşi I, urmate de o serie de întrebări şi răspunsuri privind unele practici în ceea ce priveşte Taina Spovedaniei şi Taina Împărtăşaniei. În cadrul discuţiilor, IPS Teofan a subliniat necesitatea împărtăşirii mai dese a credincioşilor cu Sfintele Taine, dar numai după o pregătire adecvată, prin Taina Mărturisirii: „Păcatul săvârşit este o rană sângerândă, care dăunează în cele mai dinlăuntru ale fiinţei noastre, iar această rană nu trebuie lăsată să fie în noi până vine postul, sau până când trec patruzeci de zile, ci trebuie să fugim când avem nevoie la preotul duhovnic. Încă există la noi această nedumerire şi întrebare în rândul credincioşilor: «Dar de ce să te spovedeşti? Nu te-ai spovedit acum câteva săptămâni? Cum să te spovedeşti dacă nu e post?». Prin aceste concepţii eronate, cel în cauză este condamnat să stea cu şarpele păcatului în el, până când se împlineşte un anumit soroc sau o anumită disponibilitate a preotului pentru aceasta. Vreau să atrag aici atenţia într-un anumit aspect, anume că nu poate fi dezlegat de păcate omul care nu făgăduieşte că încearcă să se lepede de păcate, omul căruia nu-i pare rău de relele săvârşite. Cu toate acestea, preotul, chiar dacă nu-l dezleagă pe cel care vine la spovedanie, trebuie să fie tămăduitor şi nu judecător, şi nu trebuie să-l lase pe ucenic nemângâiat sufleteşte. Pe de altă parte, am insistat şi nu voi înceta să insist asupra nevoii credincioşilor de a se împărtăşi mai des cu Sfintele Taine. Chemarea la Sfânta Împărtăşanie a credincioşilor cât mai des cu putinţă este absolut necesară, însoţită, bineînţeles, cu stăruinţa adevărată pentru pregătire adecvată, prin Taina Spovedaniei“.
Conferinţa s-a încheiat cu audienţele primite de IPS Teofan. Totodată, în cadrul întrunirii, preoţii prezenţi au putut achiziţiona cărţi ce tratează Taina Sfintei Spovedanii şi Taina Sfintei Împărtăşanii, fiind puse la dispoziţie mai multe titluri.