În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Prima ediţie a Târgului Naţional al Olarilor la Cluj-Napoca
Prima ediţie a Târgului Naţional al Olarilor, desfăşurată în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, a reunit meşteri renumiţi din cele mai importante centre de olărit ale ţării. De asemenea, la târg au fost prezenţi şi meşteşugari profilaţi în alte domenii, între care broderie şi prelucrarea artistică a lemnului.
Prima ediţie a Târgului Naţional al Olarilor, care s-a desfăşurat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 9-10 octombrie, a reunit meşteri renumiţi din cele mai importante centre de olărit ale ţării - Horezu, Corund, Baia-Mare, Vadu Crişului, Leheceni, Codlea, Schitul Stavnic - şi a oferit iubitorilor de artă tradiţională posibilitatea de a achiziţiona piese de colecţie. La târg s-au aflat şi meşteşugari profilaţi în alte domenii: broderie şi prelucrarea artistică a lemnului. Prima ediţie a Târgului Naţional al Olarilor a avut ca scop promovarea acestui meşteşug tradiţional şi a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.
Bienala Internaţională a Ceramiştilor
De asemenea, prima ediţie a Bienalei Internaţionale de Ceramică de la Cluj-Napoca s-a deschis cu o expoziţie intitulată „Ceramişti români“, la Galeria „Casa Matei“, care va fi deschisă publicului până pe 3 noiembrie. Programul manifestării include simpozionul internaţional cu tema „Ceramica şi sticla între tradiţie şi contemporaneitate“, primul Târg al olarilor în Piaţa Unirii, o masă rotundă în care se va discuta despre „Ceramica în context contemporan“ (17 octombrie), expoziţia „Tineri artişti. Ceramică-Sticlă“ (10-28 octombrie) la Galeria Horeb a Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie“, precum şi o demonstraţie în aer liber.
Lucrările artiştilor concurenţi în Competiţia Bienalei sunt expuse la Muzeul de Artă şi apoi vor fi apreciate de un juriu format din specialişti în domeniu, din Europa, Asia şi America. Bienala este organizată de Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Fundaţia „Ceramart“ şi Asociaţia „Ceramics Now“, conform Agerpres. Bienala a coincis în mod fericit cu Târgul naţional al olarilor, astfel încât ceramica tradiţională şi cea contemporană pot fi admirate de public, conform celor precizate de directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale, Tiberiu Groza, membru al echipei de organizare a evenimentelor dedicate artei ceramicii. „La Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în curtea interioară, s-au desfăşurat cu ani în urmă mari expoziţii cu vânzare, dar nu şi un târg la care să vină olari din toată ţară“, a mai spus Tiberiu Groza, conform Agerpres.