În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Prima procesiune de Florii în cetatea Sibiului
Sâmbăta lui Lazăr din Postul Mare, precum şi sărbătoarea Floriilor vor fi marcate în acest an într-un mod cu totul special în cetatea Sibiului. Aici va avea loc sâmbătă, 16 aprilie, pelerinajul de Florii ce se va desfăşura în premieră, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Grupurile de pelerini vor parcurge un traseu care include mai multe biserici din oraş, începând cu ora 16:40, şi care are ca punct final Catedrala mitropolitană "Sfânta Treime", la ora 19:00. Pelerinii vor porni de la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", iar în fruntea pelerinilor se vor afla Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi preoţi parohi de la mai multe biserici din zonă. Celelalte biserici cuprinse în traseul procesiunii sunt Biserica "Înălţarea Domnului", Biserica "Sf. Antonie cel Mare", Biserica "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil", Biserica "Naşterea Domnului". La final, pelerinii sunt aşteptaţi la Catedrala mitropolitană, unde vor fi întâmpinaţi de IPS Laurenţiu. După binecuvântarea icoanelor şi a pelerinilor se va oficia slujba Litiei. "Suntem bucuroşi să anunţăm iniţierea pelerinajului de Florii, lucrare care s-a mai derulat în Biserica noastră, în anumite eparhii, în ultima vreme în Bucureşti, pe care l-am preluat şi noi. Nu este un act nou în Biserica noastră pentru că viaţa în sine este un pelerinaj. Pelerinajul făcut în cadrul bisericii este un act de cult, existând încă din primele veacuri, din secolele III-IV, când împreună cu anumite rugăciuni speciale numite Litanii se făceau procesiuni", a spus IPS Laurenţiu. Înalt Preasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia pelerinajului de Florii, care reprezintă o manifestare a bucuriei, pentru intrarea Mântuitorului în Ierusalim: "Am considerat că această bucurie trebuie împărtăşită tuturor, pelerinajul fiind şi un motiv de a prinde în comuniune, de a exprima unitatea, atât liturgică, canonică, cât şi administrativă a bisericilor dintr-o cetate. Lucrul acesta s-a menţinut în Biserica noastră pentru că exprima legătura dintre credincioşi, unitatea panortodoxă care pleacă de la unitatea locală până la unitatea centrală". IPS Laurenţiu a precizat că pelerinii vor purta ca semne ale biruinţei Mântuitorului stâlpări, lumânări, icoana praznicului, flori. "Pelerinajul de Florii începe într-o biserică şi se încheie într-o biserică, pentru că Biserica este Mireasa lui Hristos, Biserica este Ierusalimul cel mai de sus, spre care tindem. De aici, de pe pământ, din cadrul Bisericii, slujbele noastre se îndreaptă spre cer". Credincioşii vor fi aşteptaţi la Catedrala mitropolitană, unde vor fi binecuvântaţi împreună cu ramurile, florile şi icoanele cu care au participat la pelerinaj. "Încercăm ca împreună, preoţi şi credincioşi ai cetăţii Sibiului, să îl întâmpinăm împreună pe Mântuitorul Iisus Hristos prin dragoste şi credinţă, prin nădejdea că vom putea parcurge împreună Săptămâna Patimilor cu cuvenita smerenie, dar şi cu faptele credinţei noastre".