De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Prima sesiune din 2023 a examenului de capacitate preoțească la București
În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală s-a desfășurat marți, 28 martie, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în Arhiepiscopia Bucureștilor. La evaluare au participat 24 de candidați, fii duhovnicești ai eparhiei, care îndeplinesc condițiile canonice, statutare și regulamentare bisericești necesare.
Comisia de examinare a fost formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și din părinți consilieri de la Centrul eparhial, fiind prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală. În prima parte a zilei, le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea lor activitate. După afișarea rezultatelor probei scrise, aceștia s-au prezentat în fața comisiei pentru a le fi verificate cunoștințele din mai multe domenii de studiu teologic.
„Examenul de capacitate preoțească adună numeroși tineri teologi și acest lucru arată un viu interes pentru viața liturgică a Bisericii. Este prima ediție a acestui examen din anul 2023. În fiecare an, Arhiepiscopia Bucureștilor organizează trei sau patru sesiuni ale acestui examen. Faptul că tinerii teologi doresc să slujească Biserica este deosebit de important. Eparhia publică frecvent lista parohiilor vacante pentru care teologii pot depune dosare. În vederea primirii unui astfel de dosar, trebuie ca fiecare candidat să fi susținut examenul de capacitate preoțească. Foarte mulți dintre ei sunt familiarizați încă din vremea studiilor cu subiectele care pot fi întâlnite în cadrul acestui examen. În primul rând sunt subiecte de administrație bisericească foarte necesare pentru un viitor slujitor al Bisericii, întrucât într-o parohie sunt numeroase lucrări de realizat și împlinit. Candidaților li se propun și subiecte din teologia pastorală, catehetică, omiletică, liturgică, muzică și drept bisericesc, toate având importanța lor”, ne-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Despre necesitatea desfășurării acestui examen a vorbit și părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial administrativ-bisericesc: „Am avut bucuria să constatăm că s-au înscris 24 de candidați. Acest examen atestă faptul că tinerii teologi sunt pregătiți pentru a-și asuma slujirea clericală. Ei au dobândit în timpul studiilor cunoștințele necesare și au obținut diplomele obișnuite, dar acest examen are rolul de a certifica faptul că aceste cunoștințe dobândite sunt asumate la nivel personal și sunt exprimate în abilități practice”.
Rezultatul examenului de capacitate preoțească are valabilitate de un an pentru cei care obțin o medie a celor două probe între 7,00 și 8,99, respectiv de doi ani pentru cei cu medii mai mari de 9,00.