În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Prima slujbă săvârşită de un mitropolit la Parohia „Sf. Mina“ din Iaşi
Momente pline de emoţie şi de bucurie pentru credincioşii Parohiei „Sf. Mina“ din cartierul ieşean Păcurari, unde, în Duminica a IV-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Câteva sute de credincioşi din întreg municipiul au participat la slujbă, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.
Credincioşii Parohiei „Sf. Mina“ din cartierul ieşean Păcurari, alături de preoţii slujitori Constantin Prodan şi Bogdan Ţifrea, redactor-şef al Radioului TRINITAS - redacţia Iaşi, l-au avut în mijlocul lor, duminică, 30 martie 2014, pe Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie şi a ţinut cuvânt de învăţătură. După tradiţionala primire cu pâine şi cu sare a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei la poarta bisericii, soborul slujitor a intrat în lăcaşul de cult, unde a debutat slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, dintre preoţii slujitori făcând parte şi pr. Toma Gradinaciuc, protopopul protoieriei Iaşi 1.
„Începutul pocăinţei este începutul mântuirii“
Dupa citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit cuvântul de învăţătură, în care a vorbit despre căile prin care omul se poate apropia de Dumnezeu, de împărăţia cerurilor. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la Sfântul Ioan Scărarul şi la lucrarea sa intitulată „Scara“: „Creştinul este chemat în primul rând să mărturisească credinţa cea adevărată. Credinţa este fundamentul oricărui demers al nostru către Dumnezeu în această viaţă. Având ca fundament credinţa, casa vieţuirii noastre creştine se zideşte apoi pe post şi pe rugăciune, înconjurate de dragoste, pace şi adevăr. Numai aşa omul poate trece de catapeteasma acestei lumi, intrând în altar, adică în legătură cu Dumnezeu. Printre Sfinţii Părinţi care i-au sfătuit pe oameni şi le-au arătat calea care duce către acest deziderat se numără şi Sfântul Ioan Scărarul, vieţuitor la sfârşitul veacului al VI-lea şi începutul celui de-al VII-lea, mare nevoitor în pustiul Sinai. Sfântul Ioan, zis Scărarul, a lăsat ucenicilor săi şi posterităţii lucrarea fundamentală numită «Scara virtuţilor». Pornind de la chipul scării celei binecuvântate pe care a avut-o în vedenie în Vechiul Testament patriarhul Iacob, Sfântul Ioan Scărarul descrie treaptă cu treaptă, în număr de 30, etapele pe care omul trebuie să le parcurgă pentru a ajunge la Dumnezeu. Şi spune Sfântul Ioan că temelia întregului demers al omului către Dumnezeu este credinţa cea adevărată, alături de iubirea faţă de Dumnezeu. Să nu iubiţi nimic mai mult, ne spune Sfântul prăznuit în această zi, decât dragostea lui Dumnezeu, şi veţi avea odihnă multă. Tot acest mare părinte al Bisericii noastre ne mai spune că omul are nevoie pentru a-şi mântui sufletul, pe de o parte să se abată de la rău, iar pe de altă parte să aibă o stare de pocăinţă. Începutul pocăinţei este începutul mântuirii, iar începutul mântuirii este strădania omului de a bineplăcea lui Dumnezeu“.
După terminarea Sfintei Liturghii, părintele Toma Gradinaciuc, protopop al protoieriei Iaşi 1, a adresat un cuvânt de mulţumire ierarhului şi a descris succint activitatea de la Parohia „Sf. M. Mucenic Mina“: „Pentru această comunitate este o zi cu totul deosebită, pentru că a poposit în mijlocul enoriaşilor Întâistătătorul Bisericii moldave, IPS Mitropolit Teofan. Nu trebuie să uităm cuvintele rostite în predica Părintelui Mitropolit, anume că orice este posibil celui care are credinţă puternică în Bunul Dumnezeu şi că, pentru a-l ţine pe vrăjmaşul diavol departe de noi, trebuie să postim şi să ne rugăm. La această parohie, preoţii slujitori îşi fac datoria cu prisosinţă, printr-un program duhovnicesc deosebit, reuşind să-şi adune enoriaşii atât la sfintele slujbe, cât şi la seri de rugăciune. S-a construit în faţa acestui lăcaş de cult un bloc şi s-a ascuns biserica, însă, credincioşii de aici şi-au ascuns, înainte de acest lucru, biserica pe care o iubesc în suflet şi nu au încetat să vină la ea ori de câte ori au nevoie“.
„Sfânta Liturghie din această zi nu o vom uita niciodată“
Părintele Constantin Prodan, parohul Bisericii „Sf Mina“, a mulţumit apoi Înaltpreasfinţitului Teofan pentru prezenţă, mai ales că slujba arhierească de duminică a fost prima oficiata de un mitropolit în acest sfânt lăcaş: „Am trăit în această zi momente duhovniceşti de o intensitate cu totul deosebite, momente pe care ni le-am dorit de mult şi pe care le dorim reînnoite şi în viitor. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Teofan pentru darul şi surpriza făcute, fiindcă, după spusele Sfântului Ignatie Teoforul, unde este episcopul, acolo este şi Biserica, şi unde este Biserica şi episcopul, acolo este adevărata Liturghie. De aceea, Sfânta Liturghie din această zi nu o vom uita niciodată, fiindcă s-a scris adânc în inimile şi în sufletele noastre“.
La rândul său, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulţumit preoţilor şi credincioşilor Parohiei „Sf Mina“ pentru primire şi pentru activitatea desfăşurată şi i-a îndemnat să aibă Biserica şi inima ca scară către cer.