La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Prima zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală din Bucureşti se săvârşeşte, în primele patru zile ale Postului Mare, de la ora 16:00, slujba Pavecerniţei Mari. În cadrul acesteia este citită, pe rând, câte o parte din Canonul cel Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul, denumit şi „Canonul de pocăinţă”.
Astăzi, 15 martie, în prima zi a Postului Sfintelor Paşti, slujba Pavecerniţei este săvârşită în Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Cântările Canonului sunt rostite de ierarh şi de clericii slujitori, iar răspunsurile şi cântările bisericeşti interpretate de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de pr. conf. univ. dr. Stelian Ionaşcu, şi de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Marţi, 16 martie, de la aceeaşi oră, credincioşii pot participa în Catedrala Patriarhală la slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia va fi citită a doua parte a Canonului Mare.