Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Prima zi de ITOM 2023: Ateliere tematice și conferință cu părintele Constantin Necula
După festivitatea de deschidere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova, cei 1.500 de participanți au fost prezenți la sesiunile de dialog organizate în patru licee din Iași. Spre seară, tinerii s-au îndreptat spre Grădina Botanică din Copou pentru a se întâlni cu părintele Constantin Necula, care a conferențiat despre „Despre arta de a dărui și beneficiile generozității”.
Ziua de 18 august a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala veche de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la care au luat parte voluntarii ITOM. În continuare, oraganizatorii i-au întâmpinat pe tinerii participanți și i-au cazat în căminele oferite de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Începând cu ora 11:30, grupurile venite din Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-au adunat la Catedrala Mitropolitană pentru participa la deschiderea oficială a evenimentului. După festivitate, cei 1.500 de tineri s-au îndreptat către cele patru licee partenere din oraș pentru a dialoga împreună cu moderatorii ITOM în cadrul primelor două sesiuni tematice. Atelierele au avut loc ieri după-amiază în sălile puse la dispoziție de Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Liceul de informatică „Grigore Moisil”.
„Generozitatea înseamnă să fii alături zi de zi de oamenii care au nevoie”
După încheierea sesiunilor de dialog, participanții însoțiți de preoți și voluntari s-au îndreptat spre Amfiteatrul de vară din Grădina Botanică pentru a participa la conferința susținută de către părintele Constantin Necula.
„Generozitatea este milostenie în fapt, în acțiune. Omul generos e vecin cu Hristos, iar prin definiție e boier desăvârșit. Milostenia e o chestiune de maximă intimitate, de prietenie cu Hristos. În toată istoria Bisericii, dacă vă uitați atent, o să vedeți că dacă sfântul este sfânt cu adevărat, are în construcția sfințeniei lui o mare și puternică doză de generozitate. Generozitatea înseamnă să fii alături zi de zi de oamenii care au nevoie, dar este și atunci când nu te cerți cu cei cu care nu te mai poți împăca”, a transmis părintele profesor.
Despre arta de a dărui și beneficiile generozității ne-au povestit și voluntarii, care dăruiesc timp, dragoste, zâmbete și bucurie:
„Am descoperit legătura cu Dumnezeu, și faptul că atunci când ești în Biserică, faptul că ajuți și ești alături de tineri te ajută să te regăsești mai mult în interiorul tău, să descoperi practic lumea aceasta duhovnicească și să Îl ai pe Dumnezeu mai aproape. Voluntariatul m-a ajutat să mă dezvolt, mi-e mult mai ușor acum să vorbesc în public, să îi înțeleg pe cei din jur și să le fiu alături. ITOM înseamnă pentru mine generozitate, ajutor și cu siguranță în urma acestei întâlniri voi avea pace sufletească și bucuria că am putut ajuta tinerii participanți cu tot ce am putut”, a afirmat Maria, voluntar ASCOR Iași.
ITOM repreintă ocazia perfectă pentru a mă întâlni cu oameni frumoși și credincioși. Atmosfera e greu de descris, cel mai bine se simte. Noi, voluntarii, vrem să lăsăm în urma noastră amintiri de neuitat pentru participanți. Am venit să dăruiesc o parte din timpul meu, dar și din sufletul meu, pentru că dăruind te împlinești. Pot spune că ITOM este familia pe care oricine și-ar dori-o. E foarte important să avem astfel de întâlniri și să fim în comuniune, ne-a spus Elena de la ASCOR Iași.
Prima zi a evenimentului s-a încheiat cu un concert folk susținut de tineri în Campusul UAIC.
Sambata, 19 august, după participarea la Sfânta Liturghie oficiată la Parohiile „Sfinții 40 de Mucenici”, „Toma Cozma”, „Sfântul Nicolae – Copou” și „Buna Vestire”, tinerii au fost așteptați la amfiteatrele UAIC pentru a urmări cinci conferințe de tip TEDx susținute de lect. dr. Bogdan Neculau, arhim. Nicodim Petre, Andrei-Nicolae Mihai, Oana Maxim și Teodora-Diana Paul.