De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Prima zi din an la Catedrala Episcopală din Huși
În prima zi a anului, când Biserica prăznuieşte Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huși.
Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele secretar eparhial Alexandru Bahnar.
În cuvântul adresat celor prezenți, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a vorbit, pornind de la o scriere a Sfântului Vasile cel Mare, despre modul în care omul poate simți prezența și harul lui Dumnezeu atunci când participă la Sfânta Liturghie: „Venirea noastră la biserică are un scop foarte precis - să căutăm să aflăm ce vrea Domnul să ne spună, nu ce am vrea noi să-I spunem Lui. Din păcate, noi ne centrăm doar pe problemele noastre, pe ceea ce vrem noi să-I împărtășim lui Dumnezeu, și nu mai avem disponibilitatea să-L ascultăm și pe El. […] Venirea noastră la biserică, la Sfânta Liturghie, este o chemare a lui Dumnezeu. Slujirea noastră începe în momentul în care ne-am ridicat din pat și intenționăm să venim la biserică. Așa cum spune teologul Alexander Schmemann, care s-a ocupat foarte minuțios de tâlcuirea Sfintei Liturghii, «Liturghia începe pentru noi din momentul în care ne-am ridicat din pat și ne-am propus (ne pregătim) să mergem la Liturghie». [...] Ca să putem să-L simțim pe Hristos și să ne bucurăm în mod deplin atunci când ne împărtășim cu Trupul și Sângele Lui este nevoie de aceste condiții prealabile: multă smerenie, multă blândețe, multă iubire, tradusă în îngăduință, și dorința de a păstra cât mai mult unitatea dintre noi, iar aceasta nu poate fi păzită decât dacă ne străduim să trăim o viață virtuoasă. Păcatul este cel care dezbină. Când ne certăm cu cineva, când îi reproșăm ceva, noi deja ne-am despărțit de acel om, am divorțat de acel om din punct de vedere spiritual. Ura, reproșul, cuvântul greu pe care l-am adresat validează divorțul de omul de lângă noi.
Lampa noastră de control în ceea ce privește dragostea noastră față de Domnul este cât de mult păzim poruncile, cât de mult ținem cont de ele, cât de ușor ținem cont de un cuvânt al unei persoane pe care o iubim foarte mult! Împlinim cu foarte mare ușurință ceea ce ne cere omul care ne iubește. La fel ar trebui să fie și cu cuvintele Domnului - dacă Îl iubim și El reprezintă sensul vieții noastre, împlinim și ceea ce ne cere El în Evanghelie”.