Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Prima zi din an la Catedrala Mitropolitană din Iași
În primele ore ale dimineții, duminică, 1 ianuarie, credincioșii ieșeni s-au adunat la Catedrala Mitropolitană pentru a participa la slujbele oficiate cu prilejul celor două mari sărbători. Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sanctus” al catedralei, dirijat de Mirel Costel Nechita.
Numeroși credincioși au vrut să înceapă noul an în rugăciune, participând duminică dimineața la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iași.
În cadrul slujbei, ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii Tăierii-împrejur a Domnului.
„Sărbătorind Tăierea-împrejur a Domnului, înțelegem că Domnul pecetluiește încă o dată bunul rost al fiecărei legi pe care a pus-o în Biserica Sa încă din Vechiul Legământ, pentru că Biserica a păstrat toate cele care și-au dovedit folosul și lucrarea până în zilele noastre, insuflată de Dumnezeu prin oamenii sfinți ai Săi. Tăierea-împrejur, tâlcuiește Sfântul Ioan Damaschin, este preînchipuirea botezului de astăzi, precum atunci Tăierea-împrejur era legământul între Dumnezeu și poporul ales, tot așa, astăzi, botezul este legământul între Dumnezeu și poporul creștin, legământ între Dumnezeu și fiecare om. Și acest legământ ne descoperă cum lucrează Dumnezeu în istorie și mai ales cum lucrează în viața noastră”.
Sâmbătă seara, 31 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, înconjurat de un sobor de preoți, a săvârșit rânduiala specială de mulțumire și de binecuvântare la început de an calendaristic.
În prima zi din an, în toate bisericile ortodoxe s-a săvârșit dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Deși, ca structură, este similară Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfânta Liturghie săvârșită în prima zi a anului conține anaforaua Sfântului Vasile cel Mare (Marea rugăciune a Sfintei Jertfe). Se oficiază în Biserica noastră de 10 ori pe an.