De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Primele zile ale Postului Mare la catedrala din Cluj‑Napoca
În prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, profesorii, studenții și elevii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu participă, alături de numeroşi clujeni, la slujbele specifice din această perioadă a Postului Mare.
În prima zi a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, dirijat de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei, care este și cadru universitar al Facultății de Teologie, a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Crucea, izvorul Tainelor”, pornind de la cuvintele psalmistului David din Psalmul 73, versetul 13: „Dumnezeu, Împăratul nostru, înainte de veac a făcut mântuire în mijlocul pământului”. Ierarhul a vorbit despre perioada Postului Mare ca răstimp pentru pocăință, îndreptare și apropiere de Dumnezeu şi a evidențiat că jertfa răscumpărătoare de pe Sfânta Cruce a Domnului Iisus Hristos este actualizată în Sfânta Liturghie.
Marți seara, 19 martie, în a doua zi a Postului Mare, alături de elevi și studenți a fost Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a săvârşit slujba Pavecerniței, în cadrul căreia s-a citit a doua parte a Canonului Mare.
În prima și ultima săptămână din Postul Mare, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Colegiul Ortodox din Cluj-Napoca intensifică programul de rugăciune, prin participarea la slujbele speciale care se săvârșesc în această perioadă, la capelele școlilor teologice și la Catedrala Mitropolitană. La finalul fiecărei seri de rugăciune, un invitat special rostește un cuvânt de învățătură, meditând împreună cu cei prezenți la perioada pregătitoare și premergătoare sărbătorii Învierii Domnului.