Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Primii absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi se reunesc după 20 de ani
Prima promoţie de absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi va sărbători luni, 27 mai 2013, 20 de ani de la absolvirea cursurilor şi obţinerea licenţei în teologie. Revederea absolvenţilor şi a profesorilor va avea loc în Sala Coloanelor din incinta facultăţii.
Cei aproximativ 50 de absolvenţi ai primei promoţii după reînfiinţarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi se vor reuni luni, 27 mai 2013, pentru a aniversa două decenii de la absolvire. Momentul aniversar va debuta de la ora 9:00, cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala mitropolitană din Iaşi, după care va urma cursul festiv în Sala Coloanelor din incinta facultăţii.
Unul dintre absolvenţii primei promoţii a Facultăţii de Teologie ieşene este părintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale, care ne-a mărturisit câteva gânduri despre primii ani de după reînfiinţarea Facultăţii de Teologie din Iaşi: „În iulie 1990, după instalarea noului Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, IPS Daniel, actualul Patriarh al României, s-a dorit foarte mult reînfiinţarea Facultăţii de Teologie la Iaşi. Astfel, începând din anul universitar 1990-1991, în cadrul Mitropoliei de la Iaşi s-a reactivat Institutul Teologic de Grad Universitar, primul rector, pentru puţin timp, fiind IPS Pimen, actualul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. După IPS Pimen, care în martie 1991 a fost numit Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, la conducerea Institutului a fost numit părintele Viorel Ioniţă. Întrucât după 1991, la solicitarea Universităţii «Al. I. Cuza», Institutul Teologic de Grad Universitar a devenit facultate, membră cu drepturi şi obligaţii depline, părintele Ioniţă a fost numit decan. Din promoţia mea, o parte dintre studenţi au început anul I la Bucureşti, alţii la Sibiu şi au venit la Iaşi după reînfiinţarea facultăţii. Iniţial, facultatea a funcţionat în spaţiul Primăriei, fiindcă nu avea sediu. Sala mare de şedinţe a Primăriei era sala festivă a facultăţii noastre, existând o colaborare foarte bună între Facultatea de Teologie şi Primăria din Iaşi. După un an, ne-am mutat în clădirea actuală, însă câteva săli de seminar au rămas în continuare în clădirea Primăriei. Printre profesori i-am avut pe actualul Părinte Patriarh Daniel, pe pr. prof. acad. Dumitru Popescu, pe pr. prof. acad. Mircea Păcurariu, iar ca asistenţi, pe PS Varlaam Ploieşteanul, actualul Episcop-vicar Patriarhal, pe pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, actualul decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pe pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, precum şi pe mulţi alţii“.