De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Primii colindători la Patriarhul României
Glasurile a patru grupuri de colindători au adus vestea cea bună a Naşterii Domnului Iisus Hristos la Reşedinţa Patriarhală, miercuri, 19 decembrie. Colindătorii au fost primiţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care i-a binecuvântat şi le-a oferit daruri după ce au cântat colinde tradiționale și culte.
Primii care l-au colindat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au fost 13 membri ai Jandarmeriei Române, coordonaţi de colonelul Traian Mîrza. „Mulţumim pentru aceste frumoase colinde pe care ni le-aţi prezentat. Vă felicităm pentru că este o încântare să auzim jandarmii interpretând cântări tradiţionale, transmiţând împreună cu tot poporul credinţa noastră în iubirea Mântuitorului Iisus Hristos, Care este Fiul veşnic al Tatălui şi Care se face Fiul Omului, pentru ca pe oameni să-i mântuiască, să le dăruiască iertarea păcatelor şi viaţă veşnică. Totodată vă felicităm pentru această dragoste pe care o aveţi pentru popor şi pentru folclor şi vă dorim sărbători fericite, mult ajutor de la Dumnezeu şi să transmiteţi bucuria prin colinde, dar şi prin uniforma dumneavoastră foarte frumoasă”, a spus Patriarhul României.
Colindul sfânt şi bun a fost adus apoi de Grupul psaltic de fete „Sfânta Ecaterina” al Bisericii „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, coordonat de pr. asist. dr. Georgian Păunoiu. „Vă mulţumim şi vă felicităm pentru aceste colinde foarte frumoase şi care nu sunt atât de cunoscute, pentru că aţi readus în memorie autenticul (...). Se ştie că pomul de Crăciun a apărut mai întâi în Occident. Hristos este Pomul Vieţii şi de aceea în Occident, mai ales în tradiţia catolică, primii brazi de Crăciun erau împodobiţi cu ostia care se folosea apoi la Euharistie. Aceea fiind pâine nedospită, durează mult, nu se deteriorează. Prima formă de împodobire a bradului de Crăciun, ca o creaţie creştină, nu păgână, a fost împodobirea cu aceste prescuri”, a reliefat Preafericirea Sa.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost colindat de membrii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Bucureşti. „Vă felicităm, vă mulţumim şi vă dorim multă bucurie şi multă pace sfântă de la Hristos Domnul. Aţi organizat foarte frumos acest buchet de colinde şi este o foarte mare diversitate a costumelor populare. Vă felicităm că transmiteţi tradiţia frumoasă, bogată şi foarte multe elemente creştine. În cruciuliţele care sunt discret cusute pe aceste costume se arată credinţa celor care le-au măiestrit. Suntem bucuroşi că, pe de o parte, transmiteţi tradiţia creştină, iar pe de altă parte, sunteţi misionari în lumea de astăzi”, a precizat Întâistătătorul Bisericii noastre. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost colindat şi de membrii voluntari ai Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi din Bucureşti. „Ne bucurăm că aţi venit în seara aceasta cu aceste colinde foarte dinamice, după cum sunt şi activităţile voastre, culturale, artistice, filantropice. Sunteţi vestitorii bucuriei, sunteţi vestitorii iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oameni, iubire arătată în Pruncul Iisus, Fiul Cel veşnic al Tatălui Ceresc”, a evidenţiat Preafericirea Sa. Toţi colindătorii au primit daruri din partea Preafericirii Sale.