Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Primul‑ministru al României a vizitat Mitropolia Basarabiei
Primul-ministru al României, Nicolae-Ionel Ciucă, a întreprins o vizită oficială vineri, 11 februarie, la sediul Mitropoliei Basarabiei din Chișinău.
La întâlnire au participat toți membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, respectiv Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, ne-a transmis părintele consilier media bisericesc mitropolitan, Constantin Olariu.
În cadrul întâlnirii au discutat despre situația și dinamica instituțiilor și comunităților Mitropoliei Basarabiei, despre necesitatea perfecționării cadrului legislativ al Republicii Moldova în domeniul cultelor în vederea alinierii la normele europene, precum și despre abordarea de către autoritățile statului român în dialogul cu autoritățile din Republica Moldova a chestiunii restituirii proprietăților bisericești confiscate abuziv de statul sovietic ocupant. De asemenea, au fost purtate discuții despre suplimentarea fondurilor guvernamentale destinate susținerii clerului Mitropoliei Basarabiei, despre necesitatea edificării unor noi catedrale românești în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul, drept centre ale spiritualității ortodoxe românești, și crearea unui cadru stabil și permanent de cooperare între Mitropolia Basarabiei și Guvernul României în beneficiul credincioșilor ortodocși români din Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește valorificarea și promovarea patrimoniului cultural român.
Totodată, s-a discutat despre deschiderea Mitropoliei Basarabiei, ca actor social de primă importanță, pentru cooperarea cu autoritățile centrale și locale din Republica Moldova și despre aducerea problematicii Mitropoliei Basarabiei pe agenda organismelor și instituțiilor europene.
În cadrul discuțiilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a subliniat că Mitropolia Basarabiei este singura instituție națională din perioada interbelică de aur reactivată la răsărit de Prut și, în calitatea sa de păstrătoare și promotoare a identității spirituale românești, reprezintă un factor integrator al spațiului cultural și spiritual comun al României și Republicii Moldova, asigurând unitatea transpolitică a lumii românești.
Primul-ministru Nicolae-Ionel Ciucă s-a arătat preocupat de situația structurii locale a Patriarhiei Române și a subliniat faptul că Guvernul României va continua să sprijine activ Mitropolia Basarabiei care păstorește, în prezent, peste un milion de români basarabeni ce și-au redobândit cetățenia română.
În semn de prețuire și recunoștință pentru susținerea acordată Mitropoliei Basarabiei de către Guvernul României, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru i-a acordat primului-ministru Nicolae-Ionel Ciucă Ordinul Bisericesc `Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, gradul I și i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Ierarh Dionisie Erhan al Cetății Albe - Ismail. Ca gest de răspuns, primul-ministru Nicolae- Ionel Ciucă i-a oferit Mitropolitului Basarabiei un medalion cu efigia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
La întâlnire a participat, de asemenea, Excelența Sa, domnul Daniel Ioniță, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Chișinău.
Ca reprezentant al relațiilor cu instituțiile statului, din partea Mitropoliei Basarabiei, a luat parte la discuții Preacucernicul Părinte Arhidiacon Maxim Sturza, consilier mitropolitan.