În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
„Prin aceste oferte, Biserica ne arată că ea este alături de noi, chiar dacă noi nu suntem alături de ea“
30 de tineri din Clubul IQ, un club al olimpicilor din oraşul Iaşi, au participat în perioada 4-6 iulie 2014 la mai multe activităţi în cadrul unui teambuilding despre procesul de autocunoaştere, creştere şi dezvoltare personală. Locul de desfăşurare al evenimentului a fost Castelul Sturdza al Centrului Social-Cultural „Sfântul Ilie“ al Mănăstirii Miclăuşeni, iar trainer a fost arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, ajutat de co-trainerii Valentin-Iulian Ţoc şi Cezar Cârlan.
Întâlnirea de la Miclăuşeni s-a desfăşurat la iniţiativa olimpicilor din Clubul IQ Iaşi, cu sprijinul Colegiului „Sfântul Nicolae“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Din programul teambuildingului au făcut parte traininguri şi workshopuri privind autocunoaşterea, motivaţiile interioare, care sunt elementele de personalitate care îi ajută pe tineri să treacă peste sau prin momentele de criză, cât şi perspectiva Bisericii asupra tuturor acestor transformări spirituale care survin mai ales la vârsta adolescenţei. Duminică, spre finalul întâlnirii, cei 30 de tineri olimpici prezenţi la Miclăuşeni au participat la o Sfântă Liturghie catehetică la care au dat răspunsurile, explicându-li-se în câteva pauze ce înseamnă Liturghia şi ce înseamnă taina Bisericii exprimată în Sfânta Liturghie.
„În momentul în care am decis să avem această nouă întâlnire cu membrii Clubului IQ, am pornit de la ideea că mesajul nostru, al oamenilor implicaţi în activitatea Bisericii, nu ajunge întotdeauna cum trebuie la adolescenţi şi tineri, pentru că ei folosesc un cu tot alt tip de limbaj şi aşteptările lor sunt total diferite, iar această întâlnire a venit ca să suplinească atât nevoia noastră de a afla ce gândesc ei şi ce anume doresc, cât şi perspectiva dezvoltării lor personale. Aceşti tineri ştiu foarte multe lucruri despre lumea din afară, însă ştiu foarte puţine lucruri despre ei înşişi, despre lumea lor lăuntrică, care de multe ori este mult mai interesantă. M-am bucurat enorm de mult aflându-mă în mijlocul acestor adolescenţi, fiindcă am avut posibilitatea să descopăr faptul că printre tinerii ei există oameni cu capabilităţi extraordinare şi cu o deschidere foarte mare faţă de faptul duhovnicesc în sine, faţă de credinţa în Dumnezeu şi faţă de gândirea profundă a Bisericii. Toate aceste lucruri ne-au încurajat ca şi pe viitor să propunem astfel de întâlniri. Tinerii de astăzi sunt doritori să afle. Pentru ei e foarte importantă întrebarea «de ce?» şi, dacă suntem acolo pentru a răspunde la această întrebare, cred că putem face cu adevărat mărturisire înaintea lui Dumnezeu“, ne-a declarat arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Ce au declarat olimpicii prezenţi la Miclăuşeni
Bianca Teleman, olimpică la limba italiană: „Am rămas profund uimită şi plăcut impresionată de ceea ce s-a întâmplat în aceste zile la Miclăuşeni. Părintele Hrisostom s-a comportat cu noi ca un prieten, ca un frate, ca un om de vârsta noastră, în sensul că a trecut peste rigorile unei persoane superioare, fiindcă, din punctul meu de vedere, educaţia sa foarte amplă şi foarte bogată este dublată de o educaţie spirituală incredibilă, iar lucrul acesta ne-a ajutat pe noi, cei mai tineri, să descoperim o nouă alternativă şi perspectivă privind raportul dintre lucrurile materiale şi cele spirituale, duhovniceşti. Sincer, nu mă aşteptam să găsesc aici un om care să fie atât de devotat într-un proiect, care să lupte pentru noi să înţelegem lucrurile dintr-o altă perspectivă. Prin aceste oferte, Biserica ne atrage şi ne oferă o altă perspectivă asupra activităţilor pe care ea le desfăşoară; ne arată că ea este alături de noi, chiar dacă noi nu suntem alături de ea. Ne permite să ne apropiem de ea încet, cu paşi uşori, descoperind informaţii şi mici detalii care ne atrag şi care rămân undeva întipărite în subconştient, iar noi, involuntar, ne vom mai gândi la ce am auzim şi văzut aici şi le vom spune şi altora“.
Mihai Alexandru Brânzilă: „Această întâlnire de la Miclăuşeni mi s-a părut foarte interesantă, în primul rând pentru că am reuşit să-mi cunosc colegii mai bine, clubul nostru fiind încă la început, iar în al doilea rând pentru că am observat că Biserica ne este alături şi ne ajută, având iniţiative foarte frumoase. Temele dezbătute au fost despre cunoaştere interioară, sau mai bine spus despre descoperirea sinelui propriu şi nu mă aşteptam ca părintele Hrisostom să fie atât de liber, atât de deschis. S-a comportat ca un trainer profesionist, foarte dinamic, foarte energic, creând o atmosferă foarte relaxantă“.
Ioan Alexandru Plamadă, olimpic la limba franceză: „La acest teambuilding am învăţat că mereu contează să te cunoşti mai întâi pe tine, fiindcă dacă te cunoşti, poţi să faci mult mai multe lucruri, şi că autocunoaşterea, disciplina şi relaţia cu ceilalţi contează foarte mult. Ne-am simţit în aceste zile foarte bine, în largul nostru şi mă bucur că Biserica se implică şi în viaţa noastră, a adolescenţilor, fără însă să ne oblige sau să ne impună să mergem într-o anumită direcţie“.
Cătălin Acatrinei, olimpic la disciplinele Studiul Vechiului Testament şi Istoria Bisericii Ortodoxe Române: „Fiind seminarist, am fost surprins în mod plăcut de faptul că ceilalţi membri din Clubul IQ m-au integrat în grupul lor şi, mai mult decât atât, m-au văzut uneori ca un punct de reper în sedimentarea valorilor lor morale, cerându-mi în unele cazuri lămuriri în ceea ce priveşte aspectele activităţilor practicate în Biserică. Am căutat să le ofer întotdeauna cele mai bune răspunsuri, iar faptul că am petrecut aceste zile împreună, la umbra Mănăstirii Miclăuşeni, reprezintă un lucru extraordinar“.