Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Prin sărbătoarea de duminică s-au încununat eforturile, jertfa şi munca a trei preoţi”
În Duminica a V-a după Paşti, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit biserica parohiei Mănăstirea, Protopopiatul Iaşi 1. La acest eveniment deosebit al comunei Dagâţa au participat sute de credincioşi.
Enoriaşii parohiei Mănăstirea au trăit în urmă cu două zile un moment de bucurie şi înălţare duhovnicească prilejuit de sfinţirea bisericii din parohia lor. După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie oficiată de PS Calinic Botoşăneanul. Corul Bisericii "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" - Bărboi a oferit răspunsurile liturgice. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei citite în Duminica samarinencei. La finalul slujbei, pr. Ovidiu Matroş a primit post-mortem Diploma de Onoare "Ştefan cel Mare şi Sfânt", iar altor binefăcători le-au fost acordate distincţii de vrednicie. În acelaşi timp, PS Calinic Botoşăneanul i-a acordat părintelui paroh Gabriel Puiu, în numele Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, rangul de iconom stavrofor. În alocuţiunea rostită, părintele Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, a apreciat sacrificiul şi jertfa credincioşilor care au sprijinit lucrările de construcţie din parohia Mănăstirea. De asemenea, pr. protopop a felicitat autorităţile locale şi şcoala, care s-au implicat în organizarea evenimentului. "Parohia este departe de oraşul Iaşi, dar viaţa se desfăşoară în duhul ascultării, al colaborării, al sprijinirii şi al respectului unuia faţă de celălalt. Prin sărbătoarea de duminică s-au încununat eforturile, jertfa şi munca a trei preoţi. La slujba de sfinţire a participat şi nepotul părintelui Iachint Unciuleac, ierom. Ioasaf Unciuleac, de la Mănăstirea Putna din judeţul Suceava, care a contribuit la înzestrarea actualei biserici", ne-a declarat pr. Constantin Andrei.
Lucrare pastoral-gospodărească
Satul Mănăstirea este aşezat la limita dintre judeţele Iaşi şi Neamţ. Şi-a luat numele de la mănăstirea care se află în apropiere, Cetatea. În parohia Mănăstirea există o biserică veche din lemn din sec al XVII-lea, monument istoric. Pentru că satul s-a mărit, în anul 1990, în timpul păstoririi părintelui Ovidiu Matroş, cu sfatul vrednicului de pomenire arhim. Iachint Unciuleac, care a fost botezat în biserica din lemn a parohiei, au început lucrările pentru ridicarea unui lăcaş de cult din zid. "În pofida greutăţilor şi a posibilităţilor financiare reduse, oamenii au reuşit să construiască o biserică măreaţă din zid nu departe de monumentul istoric, de biserica de lemn. Părintele Iachint a sprijinit foarte mult ridicarea sfântului lăcaş, cu materiale de construcţii, dar marea parte a fondurilor au provenit de la credincioşi. Părintele Ovidiu Matroş s-a îmbolnăvit şi a trecut la cele veşnice în anul 2004. Atunci când fostul paroh a plecat la Domnul, biserica era ridicată şi avea instalat acoperişul", a precizat pr. Constantin Andrei. Din anul 2005, lucrările la Biserica cu hramurile "Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul" şi "Sf. Ioan Evanghelistul" au fost continuate de pr. Gabriel Puiu, realizându-se pictura sfântului lăcaş. De asemenea, a fost montată catapeteasma şi mobilierul, fiind achiziţionate veşminte noi şi obiecte liturgice. Părintele paroh a mai construit în paralel o casă de prăznuire, dar şi o casă parohială.