De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Prin Taina Pocăinţei se înnoieşte viaţa Bisericii“
Unsprezece clerici din Arhiepiscopia Bucureştilor care au promovat examenul de duhovnicie au primit ieri, 2 noiembrie, hirotesia întru duhovnic. Slujba a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul României a rostit, cu acest prilej, un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa slujirii de duhovnic şi a Tainei Sfintei Spovedanii pentru viaţa Bisericii: "Slujirea de duhovnic sau părinte duhovnicesc este deosebit de importantă pentru viaţa Bisericii deoarece, prin ea, credincioşii care se spovedesc cu pocăinţă, cu smerenie, cu dorinţă puternică de a-şi înnoi şi îndrepta viaţa, primesc dezlegarea păcatelor şi, în acelaşi timp, primesc un sfat pentru intensificarea vieţii duhovniceşti. Sfânta Taină a Pocăinţei, a mărturisirii şi a iertării păcatelor, care este şi o Taină a împăcării omului cu Dumnezeu şi cu Biserica, este un mare dar pe care Hristos Domnul l-a dăruit imediat după Învierea Sa din morţi ucenicilor Săi şi, prin ei, Bisericii sau celor care vor fi slujitori ai Sfintelor Taine ale Bisericii. Această slujire este importantă în orice vreme şi în orice loc, dar mai ales astăzi, când este nevoie de multă îndrumare duhovnicească pentru credincioşii care se confruntă cu fenomenul secularizării, al înstrăinării omului de Dumnezeu. De asemenea, este importantă pentru că părintele duhovnicesc nu este un simplu dezlegător de păcate, ci este un slujitor al lui Dumnezeu care îl ajută pe credincios să se ridice atunci când este căzut şi să crească duhovniceşte". Preafericirea Sa a mai explicat că slujirea de duhovnic este un mare dar pentru Biserică deoarece prin Pocăinţă se înnoieşte viaţa Bisericii, se aduce bucurie îngerilor, aşa cum ne spune Mântuitorul Iisus Hristos: "Se face bucurie îngerilor lui Dumnezeu pentru un păcătos care se pocăieşte" (Luca 15, 10). "Prin Taina Pocăinţei şi primirea iertării păcatelor, omul se descarcă de un trecut apăsător şi pune un început bun în viaţa sa. Taina Pocăinţei îl eliberează pe om de legăturile cele nevăzute ale păcatelor şi, în acelaşi timp, dăruieşte o nouă perspectivă spirituală vieţii; este o permanentă convertire, este o reînnoire a Botezului, o lepădare permanentă de satana şi de toate lucrările lui în vederea unirii cu Hristos. De aceea, în Biserica Ortodoxă, împărtăşirea sau unirea cu Hristos prin Sfânta Euharistie este precedată de lepădarea de păcate prin mărturisirea lor şi prin obţinerea iertării lor de la Hristos, prin duhovnic", a mai spus Patriarhul Bisericii noastre. La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a dăruit celor 11 clerici câte un molitfelnic şi o cruce de binecuvântare.