De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Prinos de cinstire adus Cuviosului Ioan Iacob la Paraclisul Catedralei Naționale
În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, miercuri, 5 august 2020, credincioșii din Capitală au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Altarul de vară al Paraclisului Catedralei Naționale de un sobor de slujitori. Cu acest prilej, pelerinii au avut posibilitatea de a se închina la racla ce adăpostește un fragment din moaștele sfântului, adusă de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Credincioșii bucureșteni au participat cu evlavie și credință, în ziua de cinstire a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, la Sfânta Liturghie, săvârșită la Altarul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului de un sobor de slujitori format din părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; și părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal.
Cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla ce conține un fragment din moaștele sfântului a fost adusă la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului de la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale, fiind depusă spre închinare credincioșilor.
Aspectele biografice ale Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, precum și legătura dintre Catedrala Națională și sfântul român au fost subliniate de părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal: „În primul rând, prezența Sfântului Ioan Iacob la Catedrala Națională este justificată prin faptul că el este un «român sfânt în Țara Sfântă», cum l-a numit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, paraclisul de la subsolul Catedralei Naționale va avea ca hram însăși sărbătoarea de astăzi, și moaștele sfântului, aflate acum la Reședința Patriarhală, vor fi depuse în paraclis spre cinstirea lor de către credincioși. Un lucru mai puțin cunoscut este faptul că, odată cu pomelnicele care conțin numele tuturor eroilor români care au luptat pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român, așezate în piciorul Sfintei Mese din Altarul Catedralei Naționale, a fost așezat și numele tatălui Sfântului Ioan Iacob, Maxim soldatul, care a murit în timpul Primului Război Mondial apărând patria. Astfel, numele tatălui se va întâlni cu moaștele fiului său”.
Totodată, părintele arhimandrit Paisie Teodorescu a evidențiat și demersurile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț încă de pe vremea păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. „Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o evlavie deosebită pentru Sfântul Cuvios Ioan Iacob încă din anii ’90, când a devenit tânăr Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. S-a îngrijit de demersurile pentru canonizarea acestui sfânt, de alcătuirea slujbei, a versificat troparul acestuia, s-a îngrijit de realizarea icoanei pentru canonizare și, în anul 1992, sfântul cuvios a fost canonizat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, s-a îngrijit de popularizarea Sfântului Cuvios Ioan Iacob și a înființat un muzeu în satul natal al sfântului, la Crăiniceni, în județul Botoșani. De asemenea, a ctitorit o biserică foarte frumoasă, a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, care are hramul acesta. Preafericirea Sa s-a îngrijit ca la această biserică să fie expuse spre închinare o parte din moaștele sfântului. Acolo se află un fragment din moaștele sale, Ceaslovul din care s-a rugat sfântul, mătăniile și o rasă. În calitate de Patriarh al României, a avut o corespondență susținută cu Patriarhia Ierusalimului în vederea aducerii moaștelor sfântului în țara noastră. Până în prezent, s-a primit doar acest fragment, care se află acum expus spre închinare la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și este păstrat în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale”, a spus părintele arhimandrit Paisie Teodorescu.
Fragmentul din moaștele sfântului și epitrahilul acestuia, împreună cu părticele din moaștele sfinților martiri din Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul”, au fost dăruite în anul 2018 de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru Catedrala Națională din București, cu prilejul celui de-al doilea hram, închinat Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.
Sfântul Ioan Iacob este primul sfânt de neam român înscris în Sinaxarul Sfinților Patriarhiei Ierusalimului cu numele de Sfântul Ioan Noul Hozevit. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților în data 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul, iar proclamarea canonizării sale de către Patriarhia Ierusalimului a avut loc în data de 31 ianuarie 2016, la acest eveniment participând și o delegație a Patriarhiei Române.