De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Priveghere în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie
Prăznuirea duhovnicească a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a început la Catedrala Patriarhală duminică seara, cu slujba Privegherii, săvârșită la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori.
Pentru a doua seară consecutiv, credincioșii din Capitală și pelerinii care au așteptat să cinstească sfintele moaște așezate în baldachinul din vecinătatea Catedralei Patriarhale au participat și la slujba de Priveghere săvârșită în Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei. Duminică seara a început prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul Tesalonicului, care este sărbătorit de Biserica Ortodoxă Română pe 26 octombrie. Slujba Privegherii, săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a cuprins rânduiala Vecerniei unită cu Litia, urmată de slujba Utreniei Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Sute de credincioși au participat la slujba de seară, care a început la ora 18:00 și s-a terminat după ora 22:00. Cântările de laudă în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie au fost date de corul studenților teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Din soborul care a slujit împreună cu ierarhul au făcut parte: părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părinți consilieri din cadrul Administrației Patriarhale şi din cadrul Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor și părinți protoierei din Capitală.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Vecerniei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a spus că cea mai potrivită mărturisire de credință pe care un creștin o poate aduce este cinstirea și imitarea vieții și pildei sfinților mucenici mărturisitori ai dreptei credințe, așa cum este și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. „Modelul mărturisirii şi dragostea fără de margini a Sfântului Dimitrie ne cheamă în fiecare an să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului: «Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri» (Matei 10, 32-33). Pentru cei care au mărturisit în vremuri trecute sau în vremuri mai apropiate pentru El, pentru Domnul vieţii, şi El va mărturisi înaintea Părintelui ceresc. Iar cei care se leapădă în felurite moduri vor fi lepădaţi de la faţa Lui. De aceea, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ne îndeamnă să ne aducem aminte de botezul nostru creştin şi de ceea ce avem de împlinit ca fii ai Bisericii în fiecare zi”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul. Slujba Privegherii a fost transmisă pentru pelerini pe ecrane mari așezate în preajma Altarului de vară de pe Colina Patriarhiei, iar pentru credincioșii din țară a fost transmisă de TRINITAS TV și Radio TRINITAS.