Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Privegherea în cinstea Mucenicului Dimitrie pe Colina Patriarhiei
Vineri seară, la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu preoți și diaconi.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte părintele dr. Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar-patriarhal administrativ, părintele profesor dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele lect. dr. Aurel Mihai, vicar administrativ eparhial, părinți consilieri patriarhali și eparhiali, protoierei din Capitală și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. Cântările în cinstea Mucenicului Dimitrie au fost interpretate de Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. La Altarul de vară au fost săvârșite Vecernia cu Litia și slujba Utreniei.
La slujbă au participat numeroși credincioși din Capitală, precum și preoți de la parohiile bucureștene. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale începe cu prăznuirea Sfântului Mucenic Dimitrie pentru că, în Biserică, mucenicii sunt considerați ca fiind cel mai aproape de Dumnezeu prin jertfa și dragostea lor.
„Am intrat în prăznuirea hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale din București, prilej de aleasă cinstire a celor doi sfinți Dimitrie și a oaspeților care vin, mai ales în ultima perioadă aici. Din cântările pe care le-am auzit la această slujbă de Priveghere, dar și altele din ziua de sâmbătă, când Biserica îi pomenește pe bunii și marii biruitori mucenici, înțelegem cât de mare a fost dragostea martirilor creștini pentru Hristos, după cuvântul Domnului Care a zis că mai mare dragoste nu este decât ca cineva să își pună viața pentru prietenul său, iar în alt loc le spune ucenicilor Săi că îi consideră, pe ei, prietenii Lui. În cântările Bisericii, în unele imne, ne rugăm sfinților mucenici mărturisind: «care bine v-ați nevoit și v-ați încununat, rugați-vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre». Acest lucru arată cât de importante sunt mijlocirea și cinstirea sfinților mucenici în Biserică, și locul lor special. Ei sunt considerați ca fiind cel mai aproape de Domnul Hristos, Care le-a spus ucenicilor că dacă pe El L-au prigonit, și pe aceștia îi vor prigoni”, a explicat ierarhul.
Pe durata sfintelor slujbe, continuă pelerinajul la sfintele moaște din baldachinul din preajma Catedralei Patriarhale, oamenii așteptând cu răbdare să îi cinstească pe Sfinții Dimitrie din București, Filofteia de la Curtea de Argeș și Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe - Ismail. La fel ca și în anii trecuți, Arhiepiscopia Bucureștilor și protopopiatele din București, Prahova și Ilfov distribuie hrană pelerinilor care așteaptă la rând. În seara aceasta, pelerinii au primit o gustare de la protoieriile Câmpina, Ploiești Nord și Ploiești Sud, precum și ceai cald de la ASCOR și LTCOR.