Atât sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cât şi sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, au început cu săvârşirea, în serile precedente, a slujbelor de Priveghere, oficiate de ierarhi ai Bisericii noastre, în prezenţa a sute de credincioşi.
Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost oficiată vineri, 25 octombrie, la ceas de seară, de către Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, aflat în mijlocul unui sobor de preoţi şi diaconi, pe podiumul din curtea Catedralei patriarhale. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, evocându-l ca model de aleasă trăire creştină. „A fost guvernator, urmând pe tatăl său la Tesalonic, în perioada cea mai grea a ultimelor valuri de persecuţie ale împăraţilor Maximian şi Diocleţian. Sfântul Dimitrie a fost crescut în taină de părinţii săi care au fost creştini, educat şi în spiritul artelor, dar şi în duhul creştin. Părinţii i-au plecat la viaţa veşnică de timpuriu, iar tânărului Dimitrie i-a rămas alături de bogăţii o dublă moştenire: o educaţie aleasă creştină şi iubire multă faţă de patrie. De aceea, a fost numit dregător al Tesalonicului. Dar când Maximian se întorcea dintr-o luptă cu sciţii, atunci a auzit că Dimitrie este creştin şi sprijină în ascuns creştinii. Invitându-l să jertfească zeilor, Dimitrie a mărturisit pe faţă că nu poate să facă asta şi din această cauză a fost împuns în coasta dreaptă ca şi Domnul, iar în timp, în loc de sânge, din sfintele lui moaşte a izvorât mir“, a spus Înaltpreasfinţia Sa. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a Universităţii din Bucureşti.
„Sfinţii, prin iubirea lor, duc spre Dumnezeu iubirea şi rugăciunile creştinilor“
Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost săvârşită sâmbătă, 26 octombrie, de Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat că sfinţii, prin iubirea lor, duc spre Dumnezeu iubirea şi rugăciunile creştinilor. „Sfântul Cuvios Dimitrie se arată a fi unul dintre sfinţii bineplăcuţi Domnului şi unul care, închinând necontenit întreaga sa viaţă lui Dumnezeu, a făcut ca harul pe care l-a căutat şi l-a primit prin botez să fie înmulţit, iar sfinţenia sa i-a cuprins nu numai sufletul, ci întregul trup pe care l-a arătat neputrezit. Atunci când ne închinăm sfinţilor cerându-le ajutorul, noi trebuie să avem nădejdea că sfinţii nu ne vor refuza, căci minunile pe care ei le fac nu le săvârşesc cu puterea lor, ci prin puterea lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Astfel, Dumnezeu, pentru vieţuirea lor, i-a găsit vrednici ca să-i arate făcători de minuni. Noi nu ne închinăm unor oseminte, unor oase moarte, ci ne închinăm celor care au slujit lui Hristos întreaga viaţă şi celor care au dobândit Duhul Sfânt“, a arătat Preasfinţitul Paisie Lugojeanul. (Cristian Bostan, Ştefan Sfarghie)