De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Procesiune cu icoana Maicii Domnului la Mănăstirea Blănoiu
Sâmbătă, 28 februarie, la sfânta Mănăstire Blănoiu, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“, din comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea, va avea loc un eveniment duhovnicesc deosebit. De la ora 9:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie, de un sobor de preoţi şi diaconi, iar de la ora 12:00 va avea loc procesiunea cu icoana Maicii Domnului „Paramythia“. Pictată după originalul grecesc şi îmbrăcată în argint, icoana a fost dăruită Mănăstirii Blănoiu de părintele Ioan Comăneci.
Procesiunea cu icoana Maicii Domnului va fi condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Icoana Maicii Domnului, numită „Paramythia“, adică „Mângâietoarea“ sau „Ocrotitoarea“, este o icoană făcătoare de minuni păstrată în Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos. Această icoană este, de fapt, o frescă din secolul al XIV-lea care s-a aflat mai întâi în pridvorul bisericii mari. După săvârşirea unei mari minuni ea a fost strămutată în interiorul bisericii, într-un paraclis închinat ei. Această icoană este legată de o minune în urma căreia Maica Domnului şi Pruncul Iisus şi-au schimbat poziţia corpului. Este o icoană nefăcută de mână omenească, deoarece s-a săvârşit în forma actuală prin harul lui Dumnezeu, după intervenţia minunată a Maicii lui Dumnezeu pentru ocrotirea mănăstirii. Exista în trecut obiceiul ca, ieşind monahii din biserică, după săvârşirea slujbei de dimineaţă, să se închine fiecare la icoana Maicii Domnului din privdor şi, tot acolo, stareţul să dea portarului cheile de la poarta cea mare a mănăstirii, închisă peste noapte. De atunci şi până astăzi, călugării din Mănăstirea Vatoped îi mulţumesc cu lacrimi Maicii Domnului pentru ajutorul primit în tot ceasul. În fiecare vineri, în paraclisul unde se află icoana se săvârşeşte Sfânta Liturghie, iar Paraclisul icoanei se cântă în fiecare zi. Candela de lângă icoană luminează neîncetat chipul închinătorilor. Există obiceiul ca tunderile în călugărie să fie săvârşite în acest paraclis, înaintea Maicii Domnului. (Pr. Nifon Dorin Iancu)