Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Procesiune cu moaștele ocrotitorului Timișoarei
Biserica Ortodoxă Română face astăzi, 15 septembrie, pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei și ocrotitorul Banatului. Cu acest prilej, Catedrala Mitropolitană din urbea de pe Bega a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și, prin rugăciune și cântări doxologice, ocrotitorul său spiritual, ale cărui moaște au fost purtate de cler și credincioși pe străzile orașului.
Încă din ajunul sărbătorii, mii de credincioși din toate părțile țării au venit în capitala Banatului, pentru a se ruga și a aduce prinos de cinstire Sfântului Mitropolit Iosif cel Nou de la Partoș, cel care a păstorit credincioșii din Timișora între anii 1650-1653.
Programul slujbelor dedicate cinstirii ocrotitorului spiritual al Banatului a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, format din consilieri de la Centrul eparhial, protopopi, precum şi slujitori de la mănăstirile şi parohiile eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul”.
După slujba Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învățătură despre contextul istoric în care a păstorit Sfântul Mitropolit Iosif, precum și despre minunile și faptele sale deosebite săvârșite atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la Domnul. În continuare, Mitropolitul Banatului i-a binecuvântat pe toți cei care au venit să se roage Sfântului Ierarh Iosif, spunându-le că au grabnic ajutător și un permanent mijlocitor către Dumnezeu.
Conform unei frumoase tradiţii, după otpustul slujbei de seară, a avut loc pe străzile Timișoarei procesiunea cu sfintele moaşte ale ocrotitorului Banatului, la care au luat parte mii de credincioşi cu lumânări în mână, monahi, monahii și o mulțime de tineri de la ASCOR și de la parohiile din Timișoara, implicați în activitățile de cateheză. Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Catedrală - Podul Traian - Splaiul Tudor Vladimirescu - Podul Mihai Viteazul - Catedrală. După procesiune, racla cu sfintele moaşte a fost aşezată pe soleea din faţa Sfântului Altar. Programul liturgic a continuat la Catedrala din Timișoara pe întreg parcursul nopţii, cu slujba Utreniei, culminând la ora 24:00 cu oficierea Sfintei şi Dumnezeieștii Liturghii.
Astăzi, în ziua sărbătoririi Sfântului Iosif, Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, urmând ca seara, de la ora 18:00, să fie săvârșită slujba Vecerniei, ce va fi încununată cu un concert coral, susținut de Corul Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Începând cu ora 22:00 se va oficia Acatistul Sfântului Ierarh Iosif. Racla cu moaștele ocrotitorului catedralei va rămâne deschisă până duminică, 16 septembrie, când, la finalul Paraclisului Sfântului Iosif, va fi reașezată la locul obișnuit din monumentalul locaș de cult.
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a trecut la Domnul în anul 1656, iar în 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea sa şi strămutarea moaştelor sale din biserica Mănăstirii Partoş în Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timişoara. După 300 de ani de la mutarea sa la Domnul, în 6-7 octombrie 1956, la Timișoara, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării. De atunci şi până astăzi moaştele ocrotitorului Banatului odihnesc în dreapta pronaosului catedralei, într-o raclă frumos sculptată, de lemn de palisandru, tisă şi lămâi.