„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Procesiune cu moaştele Sfintei Parascheva
Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost purtate ieri în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Sfintele moaşte vor rămâne în baldachinul special amenajat până se vor închina toţi pelerinii.
Credincioşii din toată ţara au început să vină la Iaşi pentru a se închina la racla în care se află moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Ieri-dimineaţă, a avut loc o procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, condusă de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. După cum ne-a relatat arhim. Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, racla Ocrotitoarei Moldovei a fost aşezată în baldachinul din faţa sfântului locaş în jurul orei 3:30 dimineaţă, întrucât la Iaşi au ajuns în jur de 100 de autocare din sudul ţării. „În dimineaţa zilei de 10 octombrie 2014, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, ca delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dimpreună cu părinţii catedralei şi alţi părinţi, a citit Acatistul Sfintei Parascheva. În jurul orei 4:00, am scos sfintele moaşte în procesiune pentru a le aşeza în baldachinul plin cu flori. Acum câteva zile, am fost anunţaţi că vor veni din sudul ţării 110 autocare cu 6.000 de credincioşi. În această dimineaţă (n.r. ieri, 10 octombrie) am mers în procesiune aşa cum era prevăzut în program. S-au rostit trei ectenii în dreptul celor trei colţuri ale catedralei, iar după ce am ajuns la baldachin, credincioşii au continuat să se închine sfintelor moaşte“, a spus arhim. Dosoftei Şcheul. În seara zilei de 9 octombrie 2014, a sosit de la Bucureşti o delegaţie care a adus din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o icoană cu Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu. „În această icoană se află un fragment din moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu. Pe spatele icoanei, PF Daniel precizează că părticica din moaştele martirului este donată catedralei noastre. Această icoană este aşezată lângă racla Sfintei Cuvioase Parascheva“, a adăugat arhim. Dosoftei Şcheul. Ieri-dimineaţă, după slujba Aghesmei mici şi a Tainei Sfântului Maslu, PS Calinic Botoşăneanul a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.