Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiune cu moaștele Sfintei Parascheva la Iași
Marea sărbătoare a Moldovei a început vineri, 11 octombrie, când racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă spre închinare pentru credincioși în afara Catedralei Mitropolitane din Iași. La procesiunea cu sfintele moaște au participat Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, clerici și credincioși care au înălțat cântări și rugăciuni în cinstea Ocrotitoarei Moldovei.
Sute de pelerini din întreaga țară, dar și din diasporă s-au adunat încă de joi seară în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a participa, de la primele ore ale dimineții, la procesiunea ce marchează începutul manifestărilor religioase dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Ocrotitoarea Moldovei. În jurul orei 6:00, mulțimea a participat la slujba Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. În continuare, slujitorii de la catedrală au luat pe umeri racla cu moaștele sfintei ocrotitoare, pornind în procesiune și înconjurând Catedrala Mitropolitană, spre final, așezând sfintele moaște într-un baldachin special pregătit și împodobit.
„A început oficial pelerinajul Sfintei Parascheva, iar din acest moment, rândul va fi continuu până în 15 octombrie. Erau aproximativ 15.000 de pelerini care așteaptau la rând de joi dimineață. Datorită vremii frumoase, ne așteptăm să fie un număr foarte mare de pelerini anul acesta. Îi îndemnăm să aibă răbdare, să se pregătească așa cum se cuvine, mai ales cu rugăciune, astfel încât clipa în care se ating de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie un moment culminant, în care să primească harul dumnezeiesc pe care îl caută spre folosul sufletului lor și al celor pe care îi poartă în rugăciune. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase în procesiune solemnă de un sobor de preoți și diaconi, condus de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. Începând cu ora 6:30 s-a înconjurat Catedrala Mitropolitană, apoi racla cu sfintele odoare a fost așezată într-un baldachin. Așteptăm ca sâmbătă, 12 octombrie, în jurul orei 21:00, să vină racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon”, a declarat părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.
După așezarea spre închinare a moaștelor, slujitorii catedralei au oficiat Taina Sfântului Maslu, Miezonoptica și Utrenia, iar în continuare Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de slujitori. La Catedrala Mitropolitană, credincioșii din întreaga țară au participat vineri, de la ora 17:00, la slujba Paraclisului Sfintei Cuvioase Parascheva, iar în continuare, la Privegherea în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.