Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Procesiune cu veșmântul Sfintei Parascheva la Catedrala Patriarhală
Credincioși din Capitală au participat sâmbătă, 13 octombrie, la slujba de priveghere în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, săvârșită la Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de soborul de slujitori al catedralei. În timpul slujbei, credincioșii s-au închinat la veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, adus din Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale.
În cuvântul de învățătură, rostit după slujba Vecerniei unită cu Litia, Preasfințitul Părinte Episcop Ieronim Sinaitul a reliefat virtuțile Sfintei Cuvioase Parascheva, dobândite prin conlucrarea cu harul Duhului Sfânt. De asemenea, Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să urmeze exemplul viețuirii Sfintei Cuvioase Parascheva și să o cheme în ajutor, în vremuri de ispită și suferință.
„Sfânta Cuvioasă Parascheva se roagă nu numai pentru credincioșii devotați din cetatea Iașilor, ci și pentru credincioșii din toată România și mai mult decât atât, pentru că este o sfântă cunoscută în toată Ortodoxia. Venind din părțile vechi ale Bizanțului, trecând prin Bulgaria, Serbia și apoi ajungând în România, a unit prin rugăciunile și prezența ei, pentru o vreme, toate aceste popoare întru dreapta credință și închinare lui Dumnezeu. Sfânta Cuvioasă Parascheva, «cea mult folositoare», cum este numită în slujba Acatistului, a făcut numeroase minuni în timpul vieții sale. De aceea, este percepută ca ajutătoare pentru cei care nu mai au speranță; acoperitoare celor care sunt în necazuri. Totodată, pentru că și-a închinat viața lui Dumnezeu și s-a dedicat slujirii Lui, s-a umplut de darul Duhului Sfânt, umplând de har și binecuvântare și sfintele sale moaște, fiind biruitoare asupra tuturor ispitelor diavolești. Sfânta Cuvioasă Parascheva a întrupat virtuțile creștine, prin multă stăruință, smerenie, multa rugăciune și privegherile cele de toată noaptea, devenind un adevărat model pentru viața fiecărui creștin. Cu roua Duhului a stins toți cărbunii cei aprinși ai ispitelor trupului, în care Duhul Sfânt S-a arătat lucrător, de aceea a rămas nestricăcios, iar noi, credincioșii, ne-am adunat ca să o cinstim”, a spus Părintele Episcop Ieronim Sinaitul.
La finalul slujbei Utreniei, a avut loc procesiunea cu veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva în jurul Catedralei Patriarhale. Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva se află în Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale din anul 2008.