Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Procesiune în cinstea Sfinților Ioan Botezătorul și Gheorghe Pelerinul pe străzile orașului Piatra Neamț
Miercuri-seară, 23 iunie, în ajun de Sânziene, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat, la Parohia „Sfântul Ioan”-Domnesc din Piatra Neamț, slujba Vecerniei în cinstea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, ocrotitorul orașului. De asemenea, conform tradiției, clericii și credincioșii au mers în procesiune cu sfintele moaște pe străzile din centrul municipiului.
Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă pentru municipiul Piatra Neamţ un prilej de sărbătoare, deoarece sfântul proroc este considerat ocrotitorul oraşului aflat la poalele Pietricicăi.
Evenimentele religioase dedicate cinstirii Sfântului Ioan au început de miercuri-seară cu slujba Vecerniei, oficiată la un Altar special amenajat pe platoul Curţii Domneşti. Totodată, pietrenii au așteptat la rând pentru a se închina la un fragment din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, dar şi la o părticică din moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul, considerat cel de-al doilea patron al municipiului Piatra Neamţ.
La final, clericii și credincioșii nemțeni, cu făclii și icoane în mână, au participat la tradiţionala procesiune de Sânziene și au mers cu moaștele celor doi sfinți pe principalele străzi ale orașului. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
„Sfinții sunt modelele noastre, sunt chipurile sfințeniei spre care trebuie să tindem”
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a arătat că procesiunea cu sfintele moaște înseamnă o mărturisire a credinței: „Am încercat de câteva ori, la precedentele noastre întâlniri, să subliniez importanța unui demers precum cel numit procesiune. De ce mergem noi în procesiune, împreună cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, cu frații preoți, cu autoritățile care ne însoțesc și, bineînțeles, cu dumneavoastră? De ce oare? O procesiune este ca un diamant cu multe fațete. Depinde cum te așezi în fața acestui diamant, pentru a vedea anumite lumini, anumite umbre - tocmai pentru a pune lumina în evidență - încât foarte multe răspunsuri pot fi date la întrebarea «De ce în Biserica noastră se organizează procesiuni?» Procesiunea este mărturisirea creștinului pentru Dumnezeul Savaot Cel viu, mărturisirea Dumnezeului Cel viu, Care Se arată în trei chipuri: bucuria de a fi creștin, asumarea responsabilității de creștin și voința de a Îl mărturisi în jur pe Domnul cât este de bun. Procesiunea este organizată pentru ca noi să ne întărim în convingere și să arătăm și altora că, deși suntem influențați în viață de multe persoane, sfinții sunt modelele noastre, sunt chipurile sfințeniei spre care trebuie să tindem”.