Sub genericul „Hristos se naşte, slăviţi‑L”, duminică, 15 decembrie, în Sala Mare a Palatului Culturii „Theodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, a avut loc tradiționalul concert de colinde susținut
Procesiune la Paraclisul Catedralei Naţionale
La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a avut loc sâmbătă, 4 martie, o procesiune în amintirea zilei în care sfintele icoane au fost readuse la loc de cinste în Biserică. Preoţi şi credincioşi purtând icoane în mâini au înconjurat sfântul locaş de rugăciune şi s-au rugat lui Dumnezeu intonând Troparul Ortodoxiei şi imnuri religioase.
Procesiunea cu icoane de la Paraclisul Catedralei Naţionale a fost precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal, Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, şi pr. Ionuţ Dragomir, consilier patriarhal (Relaţii cu publicul) în cadrul Cabinetului Patriarhal. La finalul slujbei, preoţii slujitori au sfinţit icoanele reprezentându-i pe Maica Domnului Prodromiţa şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur, pe care le-au împărţit apoi credincioşilor. În continuare, soborul de slujitori şi credincioşii au mers în procesiune în jurul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, cântând imnuri religioase. „Prin slujba din această seară am intrat în bucuria sărbătorii din Duminica Ortodoxiei. Aceasta este o sărbătoare străveche a Bisericii Ortodoxe, înfiinţată în secolul al IX-lea, în anul 843, în vremea împărătesei Teodora, atunci când s-a restabilit cultul icoanelor şi atunci când a fost condamnată erezia iconoclasmului şi celelalte erezii care s-au ridicat de-a lungul secolelor împotriva Ortodoxiei. La Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, de câţiva ani, am introdus această procesiune, în jurul sfântului locaş, pentru că avem ca ocrotitoare pe Maica Domnului şi aici se află una dintre cele mai importante icoane ale Ortodoxiei, icoana Maicii Domnului Prodromiţa, o copie a acestei icoane făcătoare de minuni de la Muntele Athos. Această procesiune este menită să îi facă pe credincioşi să conştientizeze faptul că noi sărbătorim împreună cu sfintele icoane şi identitatea noastră spirituală de creştini ortodocşi”, a declarat pentru TRINITAS TV arhim. Paisie Teodorescu.
În ceea ce priveşte cinstirea sfintelor icoane, arhim. Paisie Teodorescu a explicat că temeiul pentru care noi le cinstim este realitatea întrupării Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos. „Într-o lume în care predomină imagini de tot felul, icoana este o imagine sfântă purtând în ea mesajul mântuirii, al sfinţeniei vieţii şi al bucuriei. Sfintele icoane ortodoxe ne cheamă la rugăciune, ne cheamă să-L urmăm pe Hristos Domnul. Icoanele ne ajută să biruim ispitele şi păcatele, dacă ne rugăm cu evlavie şi credinţă în faţa sfinţilor reprezentaţi pe ele”, a mai spus arhim. Paisie Teodorescu. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.