De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Procesiune la Răşinari, de sărbătoarea Sfântului Andrei Şaguna
Pentru credincioşii din Răşinari, judeţul Sibiu, ziua de 30 noiembrie este o zi specială deoarece Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, protectorul localităţii, este cinstit aici în mod deosebit. Un număr mare de răşinăreni a participat cu o seară înainte la procesiunea cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna prin centrul Sibiului, manifestare care a continuat, în ziua sărbătorii, la Răşinari. În satul de sub munte, unde adesea poposea Sfântul Mitropolit pentru a sluji şi pentru a se odihni, acolo unde şi-a găsit odihna veşnică, preoţii şi credincioşii au organizat o procesiune cu moaşte ale Sfântului Ierarh. La sfârşitul Sfintei Liturghii, toţi preoţii de la bisericile din Răşinari, împreună cu mulţimi de credincioşi şi oficialităţi au participat la acest eveniment spiritual deosebit. Procesiunea s-a desfăşurat pe străzile comunei, având ca itinerar Biserica Veche - „Cuvioasa Paraschiva“, fostă catedrală episcopală, Biserica „Sfântul Ilie“, centrul satului şi Biserica „Sfânta Treime“, locaşul de închinare, unde Sfântul slujea cu mare plăcere şi sub a cărei streaşină a dorit să fie aşezat spre odihnă veşnică.
Slujba Acatistului
În faţa mausoleului de la biserica menţionată, preoţii au oficiat Acatistul Sfântului Andrei Şaguna. Mai apoi s-a cântat troparul Sfântului şi s-au rostit rugăciuni, prin care preoţii şi credincioşii au cerut să le fie ocrotitor şi mijlocitor către Dumnezeu. Aşa au înţeles răşinărenii să-l cinstească pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, prin rugăciuni, cântări şi oferirea de iconiţe şi acatiste. Totodată, enoriaşii s-au bucurat şi de primirea tradiţionalei plăcinte de post. (pr. Nicolae Jianu)