Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiune pe străzile oraşului Slobozia
Mii de credincioşi au ieşit în întâmpinarea Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ, care a sosit miercuri, 18 aprilie, la Catedrala episcopală "Înălţarea Domnului" din Slobozia. În fruntea lor s-a aflat Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de un alai impresionant, format din toţi preoţii eparhiei.
După oficierea slujbei de Te Deum, toţi cei prezenţi au pornit într-o procesiune spre Mănăstirea "Sfinţii Voievozi", important centru spiritual al zonei şi cel mai vechi monument de artă religioasă din Eparhia Sloboziei şi Călăraşilor. Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului a fost depusă într-un baldachin spre închinare tuturor credincioşilor, alături de moaştele care străjuiesc mănăstirea din Slobozia. Pelerinajul a fost desfăşurat cu ocazia hramului mănăstirii din Slobozia, "Izvorul Tămăduirii". "În Sfânta Evanghelie pe care am auzit-o la slujba de Te Deum, Mântuitorul ne îndeamnă: "Aveţi credinţă în Dumnezeu!". Ţineţi la inimă acest cuvânt şi aveţi credinţă în Dumnezeu, iar toată suferinţa, toată boala, toată neputinţa voastră va fi vindecată! Avem bucuria să găzduim acest tezaur al credinţei, al spiritualităţii ortodoxe, Sfânta Icoană a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ, să o avem în mijlocul nostru şi să ne sfinţească trupurile şi sufletele noastre, să ne dea înţelepciune şi credinţă puternică, să avem eroism ca să luptăm cu păcatul. Toţi cei care veţi dori să vă apropiaţi şi să vă rugaţi Sfintei Născătoare de Dumnezeu la icoana sa, veţi avea timpul şi răgazul cuvenit", a spus Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, credincioşilor veniţi în întâmpinarea icoanei. Slujbe şi rugăciuni înaintea icoanei făcătoare de minuni Astăzi, Preasfinţia Sa se află la Mănăstirea "Sfinţii Voievozi", unde săvârşeşte Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de stareţi, consilieri ai Centrului eparhial, preoţi şi diaconi din întreaga eparhie. Toţi credincioşii sunt aşteptaţi să se închine şi să se roage la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ, care va mai rămâne la mănăstirea din Slobozia până luni, 23 aprilie, ora 10:00. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Pedepsit de împăratul Leon Isaurul al Bizanţului prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al sfintelor icoane, Sfântul Ioan Damaschinul a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane, rugându-se să îl vindece. Pentru că Maica Domnului i-a ascultat rugăciunea şi l-a vindecat, drept mulţumire şi recunoştinţă, Sfântul Ioan a adăugat în partea de jos a icoanei Maicii Domnului o mână de argint.