La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Procesiune specială pentru credincioşii râmniceni
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a purtat, sâmbătă, 28 martie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în procesiune pe străzile municipiului Râmnicu Vâlcea icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Catedrala Arhiepiscopală și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea.
Potrivit tradiției Bisericii noastre, la vremuri de restriște erau purtate în procesiune moaște ale sfinților și icoane făcătoare de minuni, spre izbăvirea de epidemii, spre vindecarea celor bolnavi, spre întărirea în credință și spre mângâierea credincioșilor. Astfel, de-a lungul timpului, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost duse în procesiune în București în anul 1763 pentru izbăvirea de ciumă, în Craiova în anul 1814 în timpul epidemiei de ciumă din vremea lui Ioan Vodă Caragea, în trei procesiuni pentru izbăvirea de holeră și în 19 procesiuni pentru izbăvirea de secetă.
Pelerinajul din Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat cu aprobarea autorităților locale și cu respectarea dispozițiilor Ordonanței Militare nr. 3/2020, fără participarea credincioșilor, Arhiepiscopul Râmnicului citind rugăciuni către Dumnezeu, Maica Domnului și sfinții ocrotitori ai eparhiei.
„Este vremea să înmulțim rugăciunea, fiecare în casa lui. De aceea, vă propun ca, în fiecare seară, începând cu ora 22:00, să citim Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Mântuitorului și Canonul de pocăință, ca Dumnezeu să ia de la noi această durere și să aducă multă bucurie și folos duhovnicesc. Să ne rugăm cu mai multă osârdie Maicii Domnului, preacinstită de către credincioșii Bisericii noastre, mai ales din Eparhia Râmnicului, aici unde sunt atâtea icoane făcătoare de minuni ale acesteia. Să ne rugăm stăruitor ocrotitorilor arhiepiscopiei noastre, Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, întemeietorul eparhiei, Sfântului Ierarh Calinic, marele făcător de minuni, care nu o dată a salvat eparhia noastră, Sfântului Grigorie Decapolitul, ale cărui moaște aduc atâtea vindecări și daruri duhovnicești binecredincioșilor creștini, Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer, sihastrul cu mare trecere înaintea lui Dumnezeu”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.