Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Procesiunea „Călători pe calea sfinţilor“ la Galaţi
Sărbătorirea Sfântului Apostol Andrei în Arhiepiscopia Dunării de Jos a început la Galaţi miercuri, 27 noiembrie, prin procesiunea „Călători pe calea sfinţilor“. Un sobor de arhierei, preoţi, diaconi, urmat de un impresionant număr de credincioşi, a purtat pe străzile oraşului sfintele odoare aflate în patrimoniul spiritual al Eparhiei Dunării de Jos, precum şi racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena adusă de la Catedrala patriarhală din Bucureşti.
În faţa Universităţii „Dunărea de Jos“, IPS Arhiepiscop Casian, purtând pe braţe racla cu o părticică din Lemnul Sfintei Cruci, a întâmpinat delegaţia condusă de IPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, care, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adus spre închinarea credincioşilor gălăţeni racla cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala patriarhală din Bucureşti. De asemenea, de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi a fost purtată în procesiune, către Catedrala arhiepiscopală, copia icoanei „Prodromiţa“, iar de la seminarul teologic, racla cu părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Ierarh Nicolae, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
La procesiune au participat peste 200 de preoţi din cele două judeţe ale eparhiei, elevi seminarişti, tineri liceeni şi studenţi teologi, precum şi numeroşi credincioşi.
În catedrală a fost oficiată o slujbă de mulţumire, după care sfintele odoare au fost depuse sub un baldachin amenajat pe esplanada catedralei.
„Mulţumim lui Dumnezeu pentru evenimentul cu totul special care deschide în mod bisericesc şi public sărbătorile Sfântului Apostol Andrei, care a fost chemat de Mântuitorul Iisus Hristos la propovăduire, acum mai bine de două decenii.
Din 1908, seminarul teologic, prin înalt decret regal, a primit ca ocrotitor ceresc pe Sfântul Apostol Andrei. De la şcoala seminarială a Sfântului Apostol Andrei învăţăm cât este de important să păstrăm mesajul celui pe care Hristos Domnul l-a trimis până la gurile Dunării. El este încreştinătorul poporului român!
Evenimentul de anul acesta are în centrul său venirea moaştelor Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la Catedrala patriarhală din Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, întrucât anul 2013 stă sub semnul ocrotirii Sfinţilor Împăraţi care acum 1.700 de ani au dăruit libertate creştinismului pe care s-a construit Europa, crezul ei şi solidaritatea.
Să încercăm să transpunem faptele sfinţilor în faptele noastre pentru ca toată lumea să aibă ceea ce numim aici «pax andreiana», pacea Sfântului Andrei şi ajutorul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena!“, a spus, după aşezarea sfintelor moaşte spre închinare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Credincioşii se vor putea închina moaştelor celor trei sfinţi până sâmbătă, 30 noiembrie, ziua sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei.