Paraclisul „Sfântul Ierarh Meletie” al Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău a găzduit duminică, 24 noiembrie 2024, întâlnirea anuală a grupurilor de credincioși
Procesiuni de Rusalii
Din iniţiativa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, duminică, 23 iunie, la Cluj-Napoca, se va desfăşura, pentru al treilea an consecutiv, Procesiunea de Rusalii.
Procesiunea de Rusalii de la Cluj-Napoca îşi propune să îi aducă împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocşi din oraş, la marele praznic al Cincizecimii. Procesiunea începe cu ora 17:00, la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, unde IPS Părinte Mitropolit Andrei va săvârşi slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care vor participa toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la cele 38 de parohii din municipiu, dar şi din parohiile învecinate ale municipiului Cluj-Napoca.
De la ora 18:00 va începe procesiunea propriu-zisă, din faţa Catedralei şi se va desfăşura pe următorul traseu: Piaţa Avram Iancu - B-dul 21 Decembrie 1918 - Piaţa Unirii (prin faţa Catedralei „Sfântul Mihail“) - B-dul Eroilor - Piaţa Avram Iancu, după care întregul sobor va reveni în faţa Catedralei.
Procesiunea va avea în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoana, după care vor urma diaconii, preoţii, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, ierarhii prezenţi şi soborul preoţilor slujitori, elevi, studenţi şi credincioşi.
De-a lungul traseului se vor face trei opriri şi se vor rosti ectenii speciale.
Pentru buna desfăşurare a procesiunii, primăria şi poliţia vor lua măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi vor asigura liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase.
După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei mitropolitane se va oficia slujba sfinţirii mici a apei şi vor fi rostite rugăciuni pentru natură, iar, în încheiere, IPS Mitropolit Andrei va rosti un cuvânt de învăţătură. Această procesiune reprezintă o trăire mai deplină a sentimentului comuniunii şi manifestarea Bisericii în plinătatea ei, în marele pelerinaj spre Împărăţia lui Dumnezeu, conform unui comunicat de presă transmis de biroul de presă al Arhiepiscopiei Clujului.
Procesiune la Gherla
Cu prilejul Praznicului „Pogorârii Sfântului Duh“, Protopopiatul Ortodox şi Parohiile Ortodoxe din Gherla organizează o procesiune de Rusalii. Credincioşii dornici să participe la procesiune se vor aduna la Bisericile Parohiilor Gherla I (catedrală), Gherla II (Biserica din parc) şi Gherla IV (Biserica de pe strada Plugarilor) şi vor porni în procesiune la ore diferite, în funcţie de distanţa pe care trebuie să o parcurgă. Procesiunea va porni de la Biserica Parohiei Gherla I, de la ora 17:30; de la Biserica Parohiei Gherla II, ora de pornire este 17:45; iar la Biserica Parohiei Gherla IV, ora de pornire este 17:15. Cele trei grupuri se vor întâlni la foişorul din Parcul Mare unde, în sobor de preoţi, de la ora 18:00, se va oficia Vecernia plecării genunchilor. În acest fel, se face o rememorare a episodului petrecut în anul 33, la Rusalii, când mulţimile s-au adunat în piaţa din Ierusalim şi s-au convertit la creştinism. De asemenea, se vor oficia şi rugăciuni speciale pentru roadele pământului. Pe tot parcursul procesiunii, preoţii şi credincioşii vor cânta troparul de Rusalii.
Rusalii la Muzeul ASTRA din Sibiu
În perioada sărbătorii de Rusalii, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Sibiu va avea un program special. Duminică, 23 iunie şi luni, 24 iunie, muzeul poate fi vizitat între orele 8:00-20:00. Sfânta Liturghie din ziua Rusaliilor, pe 23 iunie, se va oficia la Biserica din Dretea, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“.
Biserica originară din satul Dretea, comuna Mănăstireni, judeţul Cluj este datată în anul 1672, conform reprezentaţilor Muzeului ASTRA Sibiu. Monumentul a fost demontat în octombrie 2003 şi reconstruit în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA“ din Dumbrava Sibiului în mai-august 2004. „Biserica din lemn din Dretea este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din lemn din România (prin pictura sa), o adevărată Capelă sixtină, fiindu-i redată funcţia slujitoare, cultică, prin slujbele duminicale sau speciale, ocazionate de obiceiurile şi sărbătorile tradiţionale de peste an“, conform muzeografilor ASTRA.