Sute de credincioși au primit binecuvântarea Iordanului, participând cu evlavie și bucurie la rânduielile sfinte prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, săvârșite la Mănăstirea Radu Vodă din
Procesiuni în orașele de la Dunăre și Marea Neagră
Biserica Ortodoxă Română sărbătorește duminică, 6 ianuarie, Sfânta și Dumnezeiasca Arătare, adică Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Ca în fiecare an, în localitățile de la malul Mării Negre, al Dunării și al altor râuri mai mari se fac pregătiri pentru procesiunile de la bisericile reprezentative spre locurile special amenajate, unde va fi săvârșită slujba Sfințirii mari a apei, precum și tradiționalul ritual al aruncării crucii în ape.
Credincioșii ortodocși se pregătesc în Ajunul Botezului Domnului, când este zi de post, cu ajunare, pentru „împărtășirea din lumina și sfințenia Duhului Sfânt”, precum este scris în învățătura din Proloage. După sfârșitul regimului comunist, a fost reînviată tradiția ca ierarhi, preoți și credincioși să plece în procesiune de la o biserică reprezentativă a orașului spre locurile amenajate de pe malurile râurilor mai mari, Dunării și Mării Negre.
În partea de sud a țării noastre, în zilele premergătoare praznicului Botezului Domnului se fac pregătiri pentru procesiunile care vor avea loc de la biserici reprezentative din localități spre malurile apelor. Astfel de procesiuni mai importante sunt organizate la portul de la Dunăre al municipiului Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți, la falezele din orașele Corabia, județul Olt, Zimnicea, județul Teleorman, Giurgiu, județul Giurgiu, Oltenița și Călărași, județul Călărași.
Brăila și Galați
Pregătiri ample se fac și în orașele Brăila și Galați. „În ziua praznicului Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala «Nașterea Domnului» din Brăila. De la ora 12:00 va avea loc procesiunea spre faleza Dunării, unde, pe un podium special amenajat, va fi oficiată Sfințirea cea mare a apei, urmată de tradiționala lansare a crucii în apele Dunării. De la ora 13:00, chiriarhul Dunării de Jos va săvârși slujba de sfințire în fața Bisericii «Precista», ctitorie medievală din Galaţi. Ca și la Brăila, vor fi prezenţi mii de credincioși, reprezentanți ai autorităților locale și militare și va avea loc tradiționala lansare a crucii în apele Dunării. Pentru acest an, Arhiepiscopia Dunării de Jos a pregătit vase speciale pentru sfințirea apei, cu capacitate totală de 13 tone pentru credincioșii din Brăila, respectiv 15 tone pentru credincioșii din Galați”, a precizat pr. Rareș Bucur.
Tulcea
În municipiul Tulcea, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, va săvârși duminică, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae”. Apoi, Preasfinția Sa va conduce procesiunea clerului și credincioșilor spre faleza Dunării din Tulcea, unde va oficia slujba Aghesmei Mari, informează Episcopia Tulcii.
Constanța
La malul Mării Negre, în municipiul Constanța, pregătirile pentru Sfințirea cea mare a apei încep astăzi, în Ajunul Botezului Domnului. De la ora 5:30, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, săvârșește la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Sfânta Liturghie, urmată la ora 7:00 de slujba Sfințirii celei mari a apei. Potrivit Biroului de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, pe parcursul zilei, apa sfințită este îmbuteliată în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioșilor constănțeni în ziua praznicului de Bobotează. De asemenea, ierarhul Tomisului împarte Agheasmă Mare persoanelor private de libertate la penitenciarul Poarta Albă. Tot astăzi, de la ora 14:00, de la Biserica „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din Hârșova, județul Constanța, chiriarhul Tomisului va conduce procesiunea spre malul Dunării, unde săvârșește slujba Sfințirii mari a apei, la finalul căreia aruncă în apa Dunării 3 cruci.
În ziua praznicului Botezului Domnului, IPS Părinte Arhiepiscop Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, iar de la ora 11:45 va conduce procesiunea spre faleza Cazinoului, unde va fi săvârșită de la ora 12:00 Sfințirea cea mare a apei. La finalul slujbei, vor fi aruncate în apele mării trei cruci. În aceeași zi, ierarhul va oficia Sfințirea cea mare a apei și la debarcaderul din orașul Ovidiu.