În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Procesiuni în ţară închinate Sfinţilor Împăraţi
Cu prilejul prăznuirii Sfinţilor Mari Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena, în Patriarhia Română au loc mai multe procesiuni. Evenimentele se înscriu în seria de manifestări dedicate sărbătoririi în 2013, pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române, a Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, precum şi marcării celor 1.700 de ani de la Edictul de la Milano.
Sfinţii Împăraţi sunt ocrotitorii spirituali ai oraşului Constanţa. Cu acest prilej duhovnicesc, Arhiepiscopia Tomisului organizează astăzi, 20 mai, o procesiune religioasă, informează Biroul de comunicare al eparhiei. După săvârşirea Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de către Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, începe procesiunea cu lemnul Sfintei Cruci şi cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon şi ale Sfinţilor Mucenici Epictet preotul şi Astion monahul, de la catedrală spre Biserica „Sfinţii Împăraţi“ - I pe următorul traseu: str. Revoluţiei - str. Mircea cel Bătrân - bd. Mamaia - str. Mihai Viteazu - str. Călugăreni - str. Ştefan Mihăileanu şi Biserica „Sfinţii Împăraţi“ - I. Lemnul Sfintei Cruci va rămâne spre cinstire la această biserică până joi, 23 mai. Odorul duhovnicesc a fost adus ieri, 19 mai, la Constanţa de la chilia „Sfântul Ioan Chalkia“, a Mănăstirii Cutlumuş, de pe Sfântul Munte Athos, de către părintele arhimandrit Chiril, egumenul chiliei, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Iacob de Mittilini.
În Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a avut loc ieri, 19 mai, în oraşul Bacău, o procesiune cu icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, de la Parohia „Sfântul Nicolae“ - Trifeşti şi de la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ - Giurgeni, ambele din Protopopiatul Roman. Procesiunea s-a desfăşurat sub genericul „Mergeţi în toată lumea şi vestiţi că Hristos a înviat!“ şi a adunat peste 5.000 de credincioşi care s-au deplasat de la Biserica Precista spre Catedrala „Înălţarea Domnului“ şi Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bacău.
Procesiune în municipiul Roşiorii de Vede
La solicitarea Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Roşiorii de Vede şi cu acordul conducerii Aşezământului „Pantocrator“ din Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, au fost aşezate spre închinare astăzi, 20 mai, şi mâine, 21 mai, părticele din sfintele moaşte ale Sfintei Mironosiţe şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, de la Aşezământul „Pantocrator“-Drăgăneşti Vlaşca, în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Roşiorii de Vede, cu prilejul hramului acestei parohii, dar şi al Zilelor Municipiului Roşiorii de Vede. Astăzi, la ora 17:00, se oficiază Vecernia şi Litia în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, după care are loc procesiunea cu sfintele moaşte şi cu icoana Sfinţilor Împăraţi pe străzile din centrul municipiului. Odoarele sfinte sunt aşezate apoi pentru închinarea credincioşilor în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Roşiorii de Vede, până mâine după-amiază.
O raclă cu moaştele Sfinţilor Nectarie de Eghina, Clement Romanul, Iosif de la Partoş, Teodor Tiron, Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Ecaterina, Laurenţiu, Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel, Epictet şi Astion de la Halmyris, Părinţii ucişi în Mănăstirea Sfântul Sava, precum şi o părticică din lemnul Sfintei Cruci, păstrată în Catedrala mitropolitană din Sibiu, a fost adusă în zilele de sâmbătă şi duminică, 18-19 mai, pentru folosul duhovnicesc al credincioşilor din Episcopia Sălajului. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, racla a fost însoţită de preotul Aurel Pavel, decanul Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu.