În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a poposit la recent-sfințitul Schit „Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Co
Procesiuni și slujbe arhierești în Muntenia și Dobrogea
Duminică, 1 aprilie, la praznicul împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim, ierarhi din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au slujit în catedrale chiriarhale, biserici de mănăstire și biserici parohiale. La finalul slujbelor, credincioșii au primit ramuri sfințite de salcie, finic și măslin. Sâmbătă seara, în ajun, în mai multe orașe au fost organizate tradiționalele procesiuni de Florii.
Numeroși credincioși târgovișteni au participat duminică la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală de IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre dimensiunea soteriologică și eshatologică a sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei. La finalul slujbei, IPS Părinte Nifon a binecuvântat ramuri de salcie și de măslin, ce au fost oferite credincioșilor. Ramurile au fost trimise, conform tradiției, de credincioși dâmbovițeni stabiliți în Spania, în semn de comuniune cu frații din țară.
Arhiepiscopul Tomisului, 17 ani de la instalare
IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească duminică la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. În cadrul slujbei, au fost înălțate rugăciuni de mulțumire cu ocazia împlinirii a 17 ani de la întronizarea IPS Părinte Teodosie în scaunul arhiepiscopal al Tomisului, informează arhiepiscopiatomisului.ro.
Hirotonie întru diacon la Curtea de Argeș
În Duminica Floriilor, credincioșii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Curtea de Argeș au participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. În cadrul slujbei, teologul Paul-Klaus Schmiedigen a fost hirotonit diacon. La final a fost oficiată slujba de sfințire a ramurilor de salcie.
Procesiune de Florii la Focșani și Buzău
La Focșani, procesiunea de Florii a pornit de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și de la Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, continuând până la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii. În locașul de cult din centrul orașului, slujba Vecerniei a fost săvârșită de IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La final, ierarhul i-a întâmpinat pe toți participanții la procesiune în fața bisericii, unde a sfințit icoana praznicului și a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor. Cu acest prilej, credincioșii s-au putut închina la racla cu o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, care a fost adusă de la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, după cum ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. Tradiționala procesiune de Florii a avut loc și în municipiul Buzău. Un sobor de preoți și diaconi a oficiat, în pridvorul Catedralei Arhiepiscopale, slujba de sfințire a icoanei praznicului și de binecuvântare a pelerinilor. În agheasmatarul din curtea locașului de rugăciune au fost scoase spre închinare icoana Intrării Domnului în Ierusalim și moaștele Sfintei Mucenițe Anastasia Romana și ale Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.
În Duminica Floriilor, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de arhid. prof. Gianin-Cristian Oprea. În cuvântul de învățătură, ierarhul locului a explicat semnificațiile praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. La final, Înaltpreasfințita Sa a binecuvântat stâlpările și a sfințit noua raclă confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, în care se află un fragment din moaștele Sfintei Mucenițe Anastasia Romana.
Sărbătoarea Floriilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În ajunul praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi şi Brăila, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul pelerinaj de Florii. Pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a sfinţit icoana Intrării Domnului în Ierusalim, a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor şi a rostit un cuvânt de învăţătură. Cu acest prilej, ierarhul a premiat elevii câştigători la etapa judeţeană a Concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească”, precum şi elevii calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie şi a altor olimpiade şcolare, ne-a spus pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
Duminică, IPS Părinte Casian a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galați. În timpul slujbei, a hirotonit întru preot pe diaconul Cristian Lascu pe seama Parohiei Radu Vodă, Protopopiatul Însurăței, județul Brăila. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale. La sfârşitul slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit rugăciunea de binecuvântare a stălpărilor, care au fost oferite pe esplanada catedralei credincioşilor.
Sfânta Liturghie la Mănăstirea Balaciu
În Duminica Floriilor, PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Balaciu, județul Ialomița, înconjurat de un sobor de slujitori. La final, ierarhul a sfințit ramurile de finic care au fost împărțite credincioșilor, oferind celor prezenți câte o iconiță. După slujbă, ierarhul a vizitat beneficiarii căminului de persoane vârstnice din localitatea Balaciu, cărora le-a oferit ramuri de finic, iconiţe și fructe. Un grup de preoți a interpretat cântări din perioada Postului Mare și pricesne, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
Sărbătoare la Turnu Măgurele, Giurgiu și Tulcea
PS Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Turnu Măgurele. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Pantocrator”. În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să-L întâmpine pe Mântuitorul Hristos cu roadele ostenelilor duhovnicești din vremea postului, cu fapte bune și virtuți.
În vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Duminica Floriilor de PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat semnificația sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. Credincioșii au venerat părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, aduse de la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Giurgiu. La final, Episcopul Giurgiului a oferit credincioșilor prezenți la slujbă ramuri de finic sfințite.
PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim” a Mănăstirii Codru. La slujba Utreniei, Preasfinția Sa a vizitat bisericile parohiale din localitățile Mihail Kogălniceanu şi Babadag, rostind cuvânt de binecuvântare.