Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Profesorul Daniel Foucher a conferenţiat la Sibiu
Studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu au avut posibilitatea de a participa ieri, 15 octombrie, la conferinţa „Provocări în predica modernă“, susţinută de profesorul şi preotul Daniel Foucher din Nantes, Franţa, un cunoscut dascăl de Omiletică în mediul catolic. Conferinţa a fost organizată de facultatea sibiană şi Centrul Arhidiecezan de Diagnoză şi Cercetare Catehumenală, Omiletică şi în Pedagogia şi Metodologia Religiei, Mitropolit „Andrei Şaguna“ (CADCO).
Oaspetele Facultăţii de Teologie din Sibiu este cunoscut în lumea occidentală ca un predicator de seamă, un misionar creştin ce s-a făcut remarcat prin activitatea sa din trecut la poporul chinez şi ca un dascăl neîntrecut în domeniul Omileticii.
Cele peste 50 de cărţi publicate de părintele Daniel Foucher în domeniul omileticii, şi nu numai, demonstrează devotamentul şi puterea de muncă a dascălului francez şi îl prezintă ca un mare gânditor creştin din prezent. În cele mai multe lucrări, părintele Foucher actualizează temele predicii creştine, dar fără a se abate de la scopul principal avut de omilie şi anume mărturisirea lui Hristos, Cel mort şi înviat.
Apropiat de cadrele didactice de la Sibiu, părintele Daniel Foucher a dorit să vorbească studenţilor şi teologilor din vechea cetate transilvană despre principiile Omileticii şi cerinţele misionare actuale.
La conferinţă au fost prezenţi: decanul facultăţii sibiene, pr. prof. dr. Aurel Pavel, pr. conf. dr. Constantin Necula, care l-a prezentat pe oaspetele din Franţa, şi alte cadre didactice şi invitaţi.
Cunoaşterea Scripturii şi a Sfinţilor Părinţi
În prelegere, părintele Daniel Foucher a vorbit despre felul în care predicatorul trebuie să îşi structureze omilia, despre actualitatea mesajului transmis şi despre principiile fundamentale ce trebuie respectate atunci când se elaborează o predică.
„Predicatorul trebuie să cunoască foarte bine Sfintele Scripturi şi scrierile Sfinţilor Părinţi, dar este foarte important şi modul în care le înţelege. Trebuie să evităm lectura fundamentalistă a textului şi nu trebuie să percepem cuvintele în litera lor. Acest lucru ar fi foarte periculos, dar lectura Scripturii are o evoluţie. Întotdeauna trebuie să citim şi să interpretăm un text biblic în contextul său apropiat, dar şi în contextul general al Sfintei Scripturi“, a subliniat pr. Daniel Foucher.
În ultima parte a conferinţei, participanţii au adresat întrebări părintelui Daniel Foucher, cu referire la cele prezentate, dar şi la misiunea pe care a avut-o oaspetele în China şi în rândul dependenţilor de narcotice din comunităţile franceze.