Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Profesorul Ullrich Zeitler la Facultatea „Justinian Patriarhul”
Marţi, 16 octombrie, dr. Ullrich Zeitler, profesor la VIA University College din Åarhus, Danemarca, a fost din nou oaspetele Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. Profesorul a mai vizitat facultatea noastră în urmă cu patru ani, când, în cadrul unui schimb „Erasmus”, a susţinut trei prelegeri, legate de domeniul în care s-a specializat, în timpul orelor de omiletică şi catehetică.
Ullrich Zeitler este director de studii în cadrul secţiunii „Christianity, Culture and Communication” din structura academică a Colegiului VIA University. De origine germană, iniţial luteran, a studiat şi s-a stabilit în Danemarca. A trecut la Ortodoxie în urma căsătoriei cu Victoria, creştină ortodoxă de origine rusă. De câţiva ani buni, prof. Zeitler este implicat în schimbul de profesori şi studenţi români şi danezi, în cadrul bine-cunoscutului program „Erasmus”. De oportunităţile acestui program au beneficiat profesori şi studenţi din facultatea noastră, între care părintele conferenţiar David Pestroiu şi subsemnatul, susţinând prelegeri studenţilor din VIA University College.
De data aceasta, prof. Zeitler a venit în România ca invitat al Facultăţii de Psihologie din Bucureşti, dar a dorit să revadă şi facultatea noastră. Aşa se face că am profitat de prezenţa domniei sale, invitându-l şi la cursul de omiletică, la anul 4 Teologie Pastorală. Întrucât prelegerea programată era despre pareneză (predica ocazională), l-am rugat să ne destăinuie câteva aspecte privind practica omiletică în Biserica Luterană Daneză, în special legată de cuvântările la Cununie. Astfel, între alte chestiuni interesante, prof. Zeitler ne-a relatat două lucruri practice: pe de o parte, în mod obişnuit, un cuvânt la cununie nu depăşeşte 5 minute, pe de altă parte, cuvântul este mai puţin „teologic” şi mai mult axat pe bucuria ceremonialului în sine, în aşa fel încât evenimentul fericiţilor miri se regăseşte prioritar în alocuţiunea respectivă.
Şocant pentru studenţi a fost să audă despre faptul că un pastor danez, dacă ar spune într-o cuvântare că este ateu (au fost cazuri!), ar fi cel mult „mustrat”, dar dacă ar spune public că nu-i de acord cu alt fel de căsătorii decât cele dintre un bărbat şi o femeie, ar risca excluderea din slujire. Aceste reacţii sunt posibile şi pentru faptul că Danemarca se consideră o societate „deschisă, multiculturală, multireligioasă etc.”, dar şi bazată pe principiile „corectitudinii politice”.
Spre finalul întâlnirii, studenţii au adresat întrebări, iar profesorul Zeitler a răspuns punctual.
Oficiul de translator l-a făcut profesoara Maria Băncilă, lector pentru limba engleză la facultatea noastră. (Pr. V. Gordon)