Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Program after-school la Bistriţa
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului se implică în educarea copiilor prin implementarea unui program after-school la una din clasele pregătitoare ale Şcolii Gimnaziale „Ştefan Cel Mare“ din Bistriţa. Proiectul pilot „Şcoala după şcoală - Sfântul Stelian“ a fost inaugurat o dată cu începerea noului an şcolar. Cei mici beneficiază de ghidare şi coordonare educaţională din partea profesorilor voluntari, cu o bogată experienţă în predare.
La festivitatea de deschidere a noului an şcolar de la Şcoala Gimnazială „Ştefan Cel Mare“, protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican şi inspectorul eparhial pentru tineret, pr. Tudor Mudure, au oficiat o slujbă de Te Deum.
În cuvântul rostit la festivitate, directoarea şcolii, Lucica Iacob a arătat că onestitatea, bunătatea, deschiderea spre cunoaştere şi credinţa în Dumnezeu sunt valori esenţiale în procesul de educare şi i-a asigurat pe părinţi că alegerea pe care au făcut-o atunci când şi-au înscris copiii la Şcoala „Ştefan Cel Mare“ a fost una inspirată, încredinţându-i de profesionalismul colectivului didactic.
De asemenea, aceasta a precizat că organizarea programului after-school s-a făcut la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sătmarului, iar în acest proiect s-au implicat profesori voluntari.
Protopopul Alexandru Vidican a menţionat că „menirea Şcolii şi a Bisericii, alături de părinţi, este de a creşte şi educa tinerele generaţii nu numai prin umplerea minţii cu cunoştinţe, ci şi prin umplerea potirului inimii cu evlavie şi bună purtare“. De asemenea, pr. Alexandru Vidican a menţionat că prin participarea copiilor la Sfânta Liturghie, în mod regulat, aceştia au posibilitatea de a creşte frumos.
Activităţi diverse, în mod gratuit
La programul after-school participă 25 de copii, iar acesta se desfăşoară de luni până joi, între orele 12:00-16:00, iar vineri, între orele 12:00-14:00, conform pr. Tudor Mudure, coordonatorul proiectului „Şcoală după şcoală-Sfântul Stelian“. Clasa dispune de dotări moderne, iar cei mici sunt implicaţi în jocuri de cunoaştere, educaţionale şi de logică. De asemenea, la „Clubul de cunoaştere“, profesorii prezintă celor mici Biblia, copiii învaţă limbi străine şi îşi îmbogăţesc limbajul prin lecturi. Elevii mai participă la clubul de sport şi mişcare, la cel de artă şi meşteşug, unde sunt ateliere de muzică, teatru şi pictură. Elevii participă la Sfânta Liturghie însoţiţi de profesorul de religie, iar în vacanţe vor avea posibilitatea de a participa la şcolile de vară şi taberele tematice, organizate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Pentru activităţile desfăşurate nu se percep taxe, acestea fiind susţinute de iniţiatorii şi colaboratorii proiectului. Părinţii plătesc doar masa de prânz şi materiale didactice. Proiectul va fi extins şi la alte clase, conform pr. Tudor Mudure.