În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Program catehetic pentru adulți și copii la Hamba, județul Sibiu
Credincioșii Parohiei Hamba, Protopopiatul Sibiu, au participat duminică, 16 februarie, la cea dintâi ediție din agenda parohială, destinată activităților cu adulții și tinerii din localitate, în cadrul programului național al Bisericii Ortodoxe Române din acest an închinat pastorației părinților și copiilor.
Evenimentul a avut două secțiuni: una liturgică, intitulată „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, şi a cuprins Sfânta Liturghie și sfințirea icoanei Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor; şi alta, omiletică-catehetică și pedagogică.
Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, invitatul parohiei la acest eveniment, a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Dumnezeule, Îți mulțumesc că nu sunt precum ceilalți oameni...” (Luca 18, 10-14). De asemenea, un alt invitat al parohiei a fost pr. Ion Răducu din Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil”-Pamplona, Spania, care a trecut în revistă câteva din provocările și realizările avute în diasporă cu românii plecați peste hotare.
La eveniment a fost lansat volumul de poezii semnat de pr. dr. Zaharia Boiu (1834-1903), preot, profesor, poet, publicist și asesor consistorial al Arhiepiscopiei Sibiului. Volumul a fost reeditat de membrii Centrului arhidiecezan de diagnoză și cercetare catehumenală, omiletică și pedagogică și în pedagogia și metodologia religiei (CADCO) „Mitropolit Andrei Șaguna” din Sibiu. „Este, prin urmare, culegerea aceasta o mărturisire a unui poet de simțită autenticitate. Paginile ei par firești și necesare, nici o exagerare nelalocul ei, nici o stridență de expresie, nici o atitudine «teribilă» lipsite de suport sufletesc. Prin reeditarea acestui volum ne-am dorit să reînviem sufletul dur al celor care au luptat și luptă pentru acel «mereu mai bine» al neamului românesc, și nu o fotografie a luptei. Consecvent acestei intenții, Zaharia Boiu ajunge să realizeze versuri precum acestea: «Dedicațiune», «Rugăciunea», «Trecerea Dunării», «Doctor Pastea și cu frate-seu», «Statua lui Mihaiu», «Testamentul soldatului», «Jertfa școlarilor», «Sultan și Curcan», «Litia», «Geniul României», «Armatei române», «Sfatul țerii», «Stindardul», «Domn și țéră»”, arată editorii lucrării în Prefață.
La sfârșitul slujbei, credincioșilor le-au fost înmânate câte o iconiță și o cărticică de rugăciuni ale Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, și au fost invitați la o agapă creștinească.